Hoe kan ik mijn huis duurzamer maken? 10 Tips

Huis duurzamer maken ? Meer weten over het verduurzamen van je woning? Dan ben je bij Fixmijnhuis.nl aan het juiste (digitale!) adres. In dit artikel lees je 10 handige tips voor het verduurzamen van je huis. Deze tips zijn niet alleen geschikt voor nieuwe huizen, maar ook voor het verduurzamen van een bestaand huis. We geven je tips die direct zijn toe te passen en tips die een wat grotere investering vragen. Goed om te weten: het verduurzamen van je woning is naast het verminderen van CO2-uitstoot ook nog eens goed voor je portemonnee!

1. Een thermostaat slim gebruiken

Het verduurzamen van je woning hoeft niet moeilijk te zijn. Door de temperatuur in je woning goed te regelen kan je jouw CO2-uitstoot en de kosten van je energierekening direct verlagen. Hoe doe je dat?
Verwarm alleen ruimtes waar je veel bent en sluit deuren zoveel mogelijk;
Zet de thermostaat in de nacht omlaag naar ongeveer 15 graden;
Verlaag de temperatuur standaard met 1 graad. Zet de verwarming voortaan een graadje lager dan je gewend bent, bijvoorbeeld van 20 naar 19 graden.

2. Natte kleding uithangen

Heb je een droger? Super handig natuurlijk, maar ook een extra kostenpost voor je energierekening. De droger verbruikt namelijk flink wat energie waardoor de CO2-uitstoot omhoog gaat. Niet getreurd, ook hier kun je slim mee omgaan. Door bewust te na te denken over wat je in de droger stopt kan je al een bijdrage leveren aan het verduurzamen van je huis. Handdoeken en ondergoed kunnen bijvoorbeeld prima in de droger. Daar wordt het ook nog eens lekker zacht van. T-shirts, tops, truien en broeken hang je liever op aan het droogrek. Dan wordt je kleding misschien iets minder zacht maar slijt het minder snel en heb je minder last van gekrompen kledingstukken! Je huis duurzamer maken is dus eigenlijk makkelijk en begint bij praktisch nadenken.

3. Kruik of warmtedeken

Staat de verwarming in jouw slaapkamer altijd aan? Heel begrijpelijk als het koud is buiten, je wil natuurlijk wel lekker warm je bed in duiken. Om je huis te verduurzamen is het goed om de verwarming in de slaapkamer niet te hoog of zelfs uit te zetten. Je brengt er namelijk vaak alleen tijd door als je gaat slapen.
Om alsnog lekker warm je bed in te duiken kan je gebruik maken van een kruik of een elektrische deken. Vlak voordat je gaat slapen kan je jouw bed verwarmen met de kruik of de deken zodat je alsnog lekker warm kunt gaan slapen!

verduurzamen

4. Zuinige lampen

Wist je dat LED lampen veel minder stroom verbruiken dan een gloeilamp of halogeenlamp? En dat spaarlampen het minder goed doen dan LED lampen? Bij een spaarlamp duurt het namelijk even voordat deze volledig licht geeft. Daarnaast gaat een spaarlamp sneller stuk wanneer deze vaak aan/uit wordt gezet.
Aanrader dus om zuinigere lampen in huis te halen. Focus hierbij het liefst op een LED lamp. Deze is namelijk het meest zuinig. Sommige lampen of fittingen zijn niet geschikt voor LED lampen. Overweeg dan om een nieuwe lamp te kopen. Gooi je oude lamp niet zomaar weg; doneer ‘m aan je plaatselijke kringloopwinkel of maak er iemand anders blij mee. Ook dat is je huis duurzaam maken!

5. Afval scheiden

Ook het scheiden van afval draagt bij aan het verduurzamen van je woning. Door het afval goed te scheiden kunnen grondstoffen zoals plastic en blik opnieuw worden gebruikt. En dat scheelt een hoop energie en CO2-uitstoot!
Je kunt op verschillende manieren afval scheiden. De bekendste vormen zijn plastic, GFT en papier. Hoe meer manieren van afval scheiden je gebruikt, hoe beter. Wil je meer weten over het scheiden van afval? Milieu Centraal kan je meer vertellen over het scheiden van afval.

6. Zuinigere apparaten

Eerder in deze blog hadden we het al over slim gebruik van je droger. Zie je het niet zitten om je kleding op te hangen? Ga dan voor een energiezuinige droger! Dan kan je blijven drogen, maar verbruik je alsnog minder energie.
Dit geldt ook voor andere apparaten in je huis. Door de aanschaf van energiezuinige apparaten kun je het energieverbruik al een stuk verminderen. Zo worden er bijvoorbeeld steeds meer energiezuinige waterkokers, ovens en vaatwassers verkocht. Ook bevatten steeds meer woningen tegenwoordig een elektrische kookplaat waardoor deze woningen van het gas af gaan.

7. Zonnescherm

Wordt jouw huis in de zomer ook zo snikheet? Een zonnescherm kan hierbij helpen! Door er bijvoorbeeld een achter je huis te plaatsen zal het minder warm worden in je woning.
Hoe dit bijdraagt aan het verduurzamen van je huis? Een zonnescherm houdt zomerhitte tegen, zodat je een airco of ventilator binnenshuis minder gebruikt. Dat scheelt weer energie en dus CO2-uitstoot.

Daarnaast zorgt het zonnescherm ook nog eens voor meer schaduw in de tuin! Fijn om te weten is dat een zonnescherm gemiddeld zo’n 15 jaar meegaat.

8. Zonnepanelen

Ok. Tijd voor duurzame tips met een groter resultaat (en een grotere besparing op kosten!). Je hebt er vast weleens van gehoord: zonnepanelen.
Door het plaatsen van zonnepanelen op je dak wek je zelf duurzame energie op. Energie die je niet of minder af hoeft te nemen bij een energiemaatschappij. Hierdoor heb je minder last van stijgende energieprijzen en weet je zeker dat de energie die je gebruikt op een duurzame manier opgewekt is.

Zonnepanelen zijn vaak minder duur dan mensen denken. De precieze prijs hangt van een aantal factoren af. Denk aan de grootte van je dak, de ligging van je huis ten opzichte van de zon en de hoeveelheid energie die opgewekt dient te worden voor jouw huishouden.

Voorbeeld? Voor 6 zonnepanelen betaal je gemiddeld 3.500 euro. Een fijne bijkomstigheid is dat je 21% BTW terug kan vragen. Over bovengenoemd bedrag bespaar je dan al zo’n €600,-! En dan moet het besparen op je energierekening nog beginnen. Hoeveel kosten je jaarlijks kan besparen hangt af van het aantal zonnepanelen. Bij 6 zonnepanelen bespaar jaarlijks zo’n €300,-. Meer weten over zonnepanelen? Vraag hier gratis offertes aan

zonnepanelen schuin dak

9. Isoleren

Wil je echt grote stappen maken in het verduurzamen van je huis? Dan is isoleren iets voor jou! Met goede isolatie pak je je woning als het ware goed in. Met een goed geïsoleerd huis zorg je ervoor dat alle warmte in de winter binnen blijft en in de zomer juist buiten.
Voor isoleren bestaan verschillende mogelijkheden. De meest bekende manieren zijn spouwmuurisolatie, dakisolatie en vloerisolatie. Door goede isolatie kan je direct veel kosten besparen op je energierekening. Hieronder geven we wat voorbeelden.

Dakisolatie

Bij dakisolatie zijn de eenmalige kosten ongeveer €4.000. Jaarlijks bespaar je zo’n €700,- en bijna 1.600kg aan CO2.

Spouwmuurisolatie

Voor deze vorm van isolatie zijn de eenmalige kosten ongeveer €2.000 euro. Jaarlijks bespaar je zo’n €600,- en bijna 1.500kg aan CO2.

Vloerisolatie

Bij vloerisolatie zijn de eenmalige kosten ongeveer €1.500 euro. Jaarlijks bespaar je zo’n €250,- en bijna 500kg aan CO2.

Isolatie Offerte Aanvragen

10. Warmtepomp of zonneboiler

Wil je het verduurzamen van je woning liever op een andere manier aanpakken? Er zijn nog meer mogelijkheden! Wat denk je van een warmtepomp of zonneboiler?

Warmtepomp

De meeste woningen in Nederland worden nog verwarmd met aardgas. Dat zorgt voor veel CO2-uitstoot en draagt dus niet bij aan het verduurzamen van je huis. Een warmtepomp kan zorgen voor zowel het verwarmen van je huis als het verwarmen van water. Er zijn drie verschillende soorten, namelijk: hybride warmtepomp, lucht-water pomp en lucht-lucht pomp.

Zonneboiler

Zoek je een duurzame vervanger voor aardgas? Dan is een zonneboiler misschien iets voor jou. Met behulp van zonne-energie zorgt een zonneboiler voor warm water. Hierdoor hoef je geen of minder gebruik te maken van je CV ketel of warmtepomp. Dit zorgt ervoor dat je woning minder CO2-uitstoot door het verbruik van gas. Daarnaast bespaar je ook nog eens kosten op je energierekening omdat je in principe gratis je water kunt verwarmen!

Warmtepomp offerte aanvragen

Gratis advies voor jouw huis

Fixmijnhuis.nl informeert je graag over energiebesparende maatregelen voor je huis. Het enige wat je voor een gratis advies hoeft te doen is het invullen van jouw postcode en huisnummer. Je krijgt daarna direct te zien wat de meest interessante mogelijkheden zijn voor het verduurzamen van jouw woning, geen gedoe verder!

Gratis Advies Aanvragen

Nog meer interessante artikelen over duurzaamheid

De voordelen van een laadpaal voor een elektrische auto thuis

Introductie laadpaal voor een elektrische auto ? Met de groeiende populariteit van elektrische auto’s wordt duurzaamheid steeds belangrijker in ons […]

Hoe kan ik energie besparen in huis: 10 handige tips

Energie besparen in huis is een hippe term aan het worden in Nederland. Iedereen heeft het over duurzaam zijn en […]

Tuinieren in de herfst: Alle stappen makkelijk uitgelegd

tuinieren in de herfst ? Ook in de herfst is er in de tuin heel wat te doen. Met onderstaande […]

Vloerverwarming aanleggen voor een warme winter

Vloerverwarming aanleggen wordt vaak als een luxe gezien maar hoeft niet duur te zijn. Soms kun je volstaan met minimale […]

cv ketel vervangen tijdens de zomer is een slimme keuze

Cv ketel vervangen in de zomer? Tijdens deze warme zomermaanden zal je vast niet denken aan het vervangen van de […]

Klussen gezocht: Hoe krijg ik meer opdrachten binnen?

Ik zoek een klus hoor je vaak klusbedrijven of zzp’ers zeggen. Het was een moeilijke tijd tijdens Covid-19 om klussen […]

Kunststof kozijn plaatsen | Het perfecte Stappenplan

Een kunststof kozijn kan ik zelf toch ook plaatsen? Wanneer je niet technisch bent is het toch handig om kunststof […]

Wat is de beste temperatuur in huis?

Wat is de beste temperatuur in huis? Er bestaat geen eenduidig antwoord op deze vraag, want iedereen heeft natuurlijk zijn […]

Een Tuinkantoor als Thuiskantoor maken: 6 Handige tips

Een Tuinkantoor als thuiskantoor? Een kantoor in de tuin is helemaal hip. Het aantal thuiswerkers neemt toe en er heerst [...]

Huis Herfstklaar maken: 7 Handige tips

Huis herfstklaar maken ? Helaas de zomer zit er weer op en we gaan ons klaar maken voor de prachtige [...]

Woning duurzamer maken wordt steeds populairder in Nederland

Woning duurzamer maken? Nederlanders hebben steeds vaker het voornemen om te investeren in het verduurzamen van hun woning. Dit blijkt [...]

Zacht Water : Wat zijn de voordelen?

Zacht water ? Een apparaat dat al rond 1900 bestond, maar nu pas echt in opkomst in Nederland: de waterontharder. [...]

Deze website maakt gebruik van Cookies

View more
Accepteren en Doorgaan