Waterontharder | De beste oplossing tegen kalkaanslag

Waterontharder kopen? Je merkt direct dat het water minder kalkaanslag veroorzaakt. Binnen enkele weken zie je geen nieuwe kalkaanslag ontstaan. Het compacte systeem is binnen 5 minuten te installeren. Het magnetische veld voorkomt vervolgens dat de kalkaanslag zich hecht aan je leidingen en sanitair. Zo heb je geen last meer van kalkaanslag in je badkamer, smaakt je water lekkerder en gaan huishoudelijke apparaten langer mee. Iedereen die in een gebied woont met hard water, weet wat de overlast hiervan kan zijn. Kalkaanslag in je huishoudapparaten, op je sanitair en hogere stookkosten. Een waterontharder kan dan een zeer goede investering zijn. Deze machines filteren het water met harskorrels die calcium en magnesium opnemen uit het water. De harskorrels worden vervolgens schoongespoeld met zout. Op deze pagina lees je alles over de kosten van waterontharders, welke factoren hier invloed op hebben, hoe je deze kosten zo laag mogelijk kunt houden en via ons tot 4 gratis offertes aanvragen.

waterontharder kopen

Wat zijn de waterontharder voordelen?

 • Lekkere zachte gewassen kleding
 • Thee en koffie smaken veel beter
 • Besparing op de energierekening

Hoe ontstaat kalkaanslag?

Calcium en magnesium mineralen gaat kristalliseren en vormen ketelsteen. De kalk gaat zich afzetten in de vorm van kalkaanslag op je sanitair en apparatuur.

Het ontstaan van Kalk

In veel gebieden in Nederland hebben we last van hard water door kalk en magnesium. De hardheid van water verschilt van gebied tot gebied. Wil je weten wat de hardheid van het water bij jou in de buurt is? Klik Hier voor een compleet overzicht van de hardheid van het kraanwater in verschillende gemeenten in Nederland.

De pluspunten van een antikalk systeem

 • 1 systeem voor het hele huis.
 • Niet goed geld terug garanties zijn vaak mogelijk.
 • Geniet van minder kalkaanslag; breekt geleidelijk de bestaande kalk af.
 • Het antikalk systeem is milieuvriendelijk en onderhoudsvrij.
 • 10 jaar volledige fabrieksgarantie wordt er vaak aangeboden.
 • Besparing van maar liefst € 250,- tot € 500,- per huishouden per jaar mogelijk met een antikalk systeem.
 • Gevoelige huid? Met ontkalkt water heb je minder last van huiduitslag, jeuk, bultjes, of eczeem.

Soorten waterontharder:

Een waterontharder is het systeem bij uitstek om te zorgen dat er in jouw leidingwater geen kalkmoleculen meer zitten. Een waterontharder is er in meerdere uitvoeringen, want er zijn meer manieren om water te ontharden. We hebben de soorten die er op de markt zijn voor je op een rij gezet.

 • Water ‘ontharden’ met magnetisme (raden wij niet aan)
 • Water ontharden met zout
 • De waterontharder met het filter

Prijsopbouw

Laten we eens kijken naar de prijsopbouw van een waterontharder. Zoals je hieronder kunt zien bestaat het grootste gedeelte uit de materiaalkosten. Je doet er dus goed aan om de verschillende soorten en verschillende merken te vergelijken. Vergelijk daarnaast ook de prijzen van diverse bedrijven zodat je een goede keuze maakt. Door de verschillende adviezen en offertes te vergelijken kun je niet alleen een weloverwogen keuze maken, maar je bespaart ook nog eens tot wel 30% op de totale kosten. Wij als fixmijnhuis.nl zijn de specialist in bedrijven vergelijken, Gratis via ons tot 4 offertes aanvragen.

Zijn er ook nadelen?

waterontharder
 • Nadeel 1: je moet regelmatig zout bijvullen, gemiddeld 1x per kwartaal
 • Nadeel 2: de kosten zijn redelijk hoog. Sommige geven 25 tot 40 jaar garantie!)
 • Nadeel 3: de waterontharder maakt veel geluid, let op: dit geldt voor B-merken
 • Nadeel 4: een goede afvoer is nodig
 • Nadeel 5: de kleinste waterontharder van dit systeem heeft de afmeting van een koffertje, maar er zijn ook grotere uitvoeringen. De grootste uitvoering, geschikt voor een gezin van 7 tot 9 personen, heeft een hoogte van wel 1,19 meter. Het is dus wel een kunst om deze waterontharder goed te plaatsen op een bereikbare plek.
 • Nadeel 6: Plaatsing van een waterontharder geeft drukverlies. Bij B-merken is dit groter (0,3-0,4bar) dan bij A-merken ( max 0,1bar)

Veelgestelde vragen

Hoe werkt een waterontharder? De waterontharder bevat een kolom met bolletjes van hoogwaardig kunsthars. De kalk blijft als het ware kleven aan deze bolletjes, zodat zacht water overblijft. Na verloop van tijd raken de harsbolletjes verzadigd met calcium en moet de waterontharder worden schoongespoeld. Dit schoonspoelen noemen we ‘regenereren’. Gratis en vrijblijvend waterontharder offerte aanvragen

Waar blijft de kalk? Met een enorme kracht van 0.118 Tesla zorgen de magnetische velden ervoor dat Calcium en Magnesium niet kristalliseren. De waterontharder haalt deze mineralen niet uit het water maar onderdrukt de negatieve effecten waardoor deze niet meer neerslaan. De kalk blijft dus opgelost in het water. Hier Gratis offertes aanvragen

Wat kost een waterontharder? Voor een instapmodel moet je denken aan een prijs vanaf € 750. Een waterontharder voldoende voor een 3-persoons huishouden, kost ongeveer € 1.200 euro. Vraag hier gratis 4 offertes aan

Welke waterontharder kan ik het beste kiezen?

Het is handig om eerst te beslissen of je een elektronische of een mechanische waterontharder wilt. Elektronische ontkalkers zijn makkelijker te bedienen en gebruiken alleen een tijdschakelaar. Deze kun je zo instellen dat hij filtert wanneer je water nodig hebt. De mechanische waterontharder werkt met de druk van het water, dus je hebt geen elektriciteit nodig. Een dergelijk apparaat doet alles automatisch en werkt op vraag. De elektronische variant heeft meerdere instelmogelijkheden, zoals de Dh waarde van het water, een monitor van het watergebruik en wanneer je de filters wilt laten spoelen. Deze machine is duurder, maar je hebt wel veel meer inzicht in wat er gebeurt zodat je kunt optimaliseren.

Denk ook aan gratis elektriciteit met de aankoop van zonnepanelen.

Waterontharder zoutblokken

Sommige huishoudens gebruiken meer water dan andere. Hier moet de waterontharder op worden aangepast. Gebruik je veel, dan is het belangrijk dat je een ontharder hebt die genoeg water behandeld en die het gebruik aankan. Gebruik je weinig, dan kun je een kleinere ontharder nemen zodat je niet meer water onthard dan nodig. Uiteraard zijn grotere waterontharders duurder in de aankoop en gebruiken ze meer zout.

waterontharder zout

Bespaartips van Fixmijnhuis.nl

Het laten plaatsen van een ontharder kost dus rond de €1000 tot €1200 of meer. Dit zijn bedragen die je wel moet hebben en waar je liever niet te veel voor betaalt. Hier kun je lezen hoe je de uitgaven zo laag mogelijk kunt houden.

 • Tweedehands: op online marktplaatsen kun je ook waterontharders vinden, voor een veel betere prijs. Uiteraard zijn deze gebruikt, maar als je hem goed onderhoudt en schoonmaakt kunnen ze vaak nog vele jaren mee. Een tweedehands exemplaar kun je vinden vanaf €100.
 • Doe het onderhoud zelf: in principe is het niet moeilijk om het onderhoud aan je waterontharder zelf te doen. Je kunt het zout kopen, zowel als een watertest en schoonmaken en invetten moet ook nog wel lukken.
  Voeg op tijd zout toe. Sommige mensen vergeten dit en komen er pas achter dat er geen onthardingszout meer in de ontharder zit, als er kalkvlekken ontstaan. In de handleiding van je waterontharder staat hoe vaak je zout moet bijvullen.
 • Ga na wat de waterhardheid van jouw gemeente is. Om je ontharder heel precies te kunnen afstellen is het een goed idee om de lokale waterhardheid van je waterleidingmaatschappij op te vragen. Dit vertelt je hoeveel zout je nodig hebt om een liter kalkhoudend water te behandelen.
 • Koop eens in de tien jaar een nieuw filter. Je filter wordt regelmatig gereinigd door de machine. Op een gegeven moment is daardoor de harslaag zo aangetast dat het een goed idee is om een nieuw harsfilter te kopen en te installeren. Als je dit eens in de tien jaar doet weet je zeker dat je apparaat zijn maximale vermogen blijft houden.
 • Kies een lokaal installatiebedrijf: zo haal je alle handige regionale kennis in huis, steun je de plaatselijke economie, maar zorg je er ook voor dat de voorrijkosten zo laag mogelijk zijn.

Vergelijk lokale specialisten via fixmijnhuis.nl

Bij elke klus is de voorbereiding het halve werk. Maar hoe kun je de klus goed inplannen als je niet alle opties hebt bekeken. Als je wilt weten wat er voor jou beschikbaar is in je regio begin je met offertes opvragen en vergelijken. Dit kan tijdrovend zijn en ook monotoon, omdat je telkens dezelfde gegevens moet doorgeven. Daarmee kunnen wij je een boel tijd uit handen nemen. Vul je details één keer in in onze onderstaande vrijblijvende vergelijkingstool en ontvang binnen een korte tijd een aantal offertes van bedrijven uit jouw regio in je inbox. Deze kun je vervolgens zonder enige verplichting bekijken en vergelijken op punten die voor jou relevant zijn. Zo weet je zeker dat je alle opties hebt bekeken voordat je een beslissing maakt wat betreft jouw nieuwe waterontharder. Kortom, het kost maar 2 minuten om onderstaand formulier in te vullen en zodoende heb je alle juiste informatie om beslissingen te maken.

Deze website maakt gebruik van Cookies

View more
Accepteren en Doorgaan