Zacht water ? Een apparaat dat al rond 1900 bestond, maar nu pas echt in opkomst in Nederland: de waterontharder. Een waterontharder zuivert je water en ontdoet het van schadelijke en ongewenste stoffen. Hoe weet je of je hard water hebt, wat is daar mis mee en hoe krijg je dan dat gezonde, zachte water? Je leest er hier alles over!
Hoe weet je wat hard of zacht water is?
Hard water betekent niet dat je blauwe plekken krijgt als je even lekker onder de douche staat of dat de deuken in de gootsteen verschijnen als je de kraan aanzet. De hardheid van water vertelt je meer over de hoeveelheid sulfaten, bicarbonaten, magnesium- en calciumcarbonaat en metaal-ionen er in je leidingwater zit. Drinkwaterproducenten zijn verplicht bekend te maken wat de kwaliteit van het water is, dus vaak vind je op hun websites hoe hard jouw leidingwater is. Zelf meten is ook mogelijk – een grove meting of een nauwkeurige meeting. Ga je voor de grove meting, dan koop je teststripjes die je even in het water houdt.
De stripjes hebben vakjes die elk voor een bepaalde waterhardheid staan. De vakjes verkleuren en zo weet je grofweg hoe hard jouw water is. Ben je meer een Pietje Precies, dan koop je een meetsetje met vloeistof. Je vult een buisje met water en druppelt daar vloeistof bij om het met elkaar te mengen, totdat de vloeistof een bepaalde kleur heeft. Het aantal druppels dat je in je leidingwater deed, geeft aan hoe hard je water is.

De hardheid van water drukken we uit in Duitse hardheid (dH). Hoe hoger het getal is, hoe meer kalk je water bevat en hoe harder het is. Op een rijtje:
• 0 – 4 °DH: zacht water
• 4 – 8 °DH: gemiddeld
• 8 – 12 °DH: vrij hard
• 12 – 16 °DH: hard
• 16 – 20 °DH: zeer hard
Wat betekent het als je water hard is?
Komt er bij jou hard water uit de leidingen, dan heeft dat een aantal nadelen. Zo is je haar een stuk stugger door de kalk die erin blijft zitten, poets je je een ongeluk in onder andere je badkamer als je de kalkaanslag wil verwijderen en voelt je was – zelfs met wasverzachter – stukken harder aan dan nodig.
Voordelen van zacht water
Een waterontharder heeft maar één taak: het water verzachten. Daarmee wordt bedoeld dat kalk uit het water wordt gefilterd. Maar wat is er nou precies zo handig aan zacht water? Je ontdekt onderstaand alle voordelen!
Geen kalkaanslag in je douche en op je kranen
Hoe heerlijk is het als je niet meer hoeft te boenen om de kalkaanslag uit je badkamer te krijgen? Zacht water laat dit laagje kalk niet meer achter. Wat ga jij doen met die tijd die je nu overhoudt?
Lagere energiekosten
Je bespaart energie doordat kalk niet langer voor verstopte leidingen zorgt. Je verwarming, boilers en radiatoren hebben last van kalk; het is lastiger warmte te verspreiden. Zonder kalk scheelt dit al gauw 20% in je energiekosten!
Je steentje bijdragen aan het milieu
Met een waterontharder heb je veel minder producten die belastend zijn voor het milieu nodig. Daarnaast gaan je apparaten die met water werken veel langer mee doordat er geen kalk ophoopt en je bespaart energie.
Kleding blijft langer mooi
Zacht water verwijdert vlekken veel beter dan hard water. Daarnaast heb je veel minder wasmiddel nodig en is het prima de wasmachine op een veel lagere temperatuur te zetten. Doordat je minder producten gebruikt en je kleding met minder kalk in aanraking komt, blijft je kleding langer mooi en behoudt het de kleuren.
Goed voor je huid en de innerlijke mens
Veel mensen met huidproblemen zijn gebaat bij een waterontharder. Eczeem en een droge huid knappen er enorm van op! Drinkwater is ook gezonder én lekkerder, doordat een waterontharder onzuiverheden eruit filtert.
Geld besparen
Doordat je gemiddeld 20% energie bespaart bij een waterhardheid van 8 dH en minder producten als wasverzachter, vaatwaszout, ontkalkingsproducten, schoonmaakmiddelen om kalk weg te krijgen en flessen drinkwater hoeft te kopen, houd je aardig wat geld over op jaarbasis. Je hebt trouwens ook minder zeep nodig onder de douche, want een klein beetje schuimt met zacht water al enorm.

Nadelen zacht water
Nadelen? Zeker, wij als fixmijnhuis.nl willen altijd transparant zijn. Uiteraard zijn er ook een klein aantal nadelen zacht water. Heel wat mensen vinden zacht water zelfs lekkerder dan hard water. Een ander ‘nadeel’ van volledig zacht water (water van 0°F) is dat het niet aangewezen is om te gebruiken in de cv ketels van sommige merken. In dat geval schrijft de fabrikant een bepaalde resthardheid voor. Check dus even goed bij de fabrikant, als eerlijke tip!
Hoe je aan zacht en gezond water komt?
Het plaatsen van een waterontharder zorgt voor zacht water. Een waterontharder haalt kalk en magnesium uit je leidingwater, neemt calcium op en staat natrium af. Er zit een filter in een waterontharder dat het apparaat automatisch schoonspoelt (regenereren). Hier is regeneratiezout en waterdruk voor nodig. Regeneratiezout moet je bijvullen. Bij een gemiddelde waterontharder en gemiddeld verbruik is dit ongeveer eens in de twee tot vier maanden nodig.
Wat ook mogelijk is, is het plaatsen van een Water Filter. Dit filter sluit je direct aan op de kraan, bijvoorbeeld netjes weggewerkt in een keukenkastje. Dit is mogelijk op iedere mengkraan. Het resultaat is water dat ontdaan is van medicijnresten, pesticiden en bacteriën. Ideaal voor mensen die écht schoon drinkwater willen.