Zacht Water : Wat zijn de voordelen?

Zacht water ? Een apparaat dat al rond 1900 bestond, maar nu pas echt in opkomst in Nederland: de waterontharder. Een waterontharder zuivert je water en ontdoet het van schadelijke en ongewenste stoffen. Hoe weet je of je hard water hebt, wat is daar mis mee en hoe krijg je dan dat gezonde, zachte water? Je leest er hier alles over!

Hoe weet je wat hard of zacht water is?

Hard water betekent niet dat je blauwe plekken krijgt als je even lekker onder de douche staat of dat de deuken in de gootsteen verschijnen als je de kraan aanzet. De hardheid van water vertelt je meer over de hoeveelheid sulfaten, bicarbonaten, magnesium- en calciumcarbonaat en metaal-ionen er in je leidingwater zit. Drinkwaterproducenten zijn verplicht bekend te maken wat de kwaliteit van het water is, dus vaak vind je op hun websites hoe hard jouw leidingwater is. Zelf meten is ook mogelijk – een grove meting of een nauwkeurige meeting. Ga je voor de grove meting, dan koop je teststripjes die je even in het water houdt.

De stripjes hebben vakjes die elk voor een bepaalde waterhardheid staan. De vakjes verkleuren en zo weet je grofweg hoe hard jouw water is. Ben je meer een Pietje Precies, dan koop je een meetsetje met vloeistof. Je vult een buisje met water en druppelt daar vloeistof bij om het met elkaar te mengen, totdat de vloeistof een bepaalde kleur heeft. Het aantal druppels dat je in je leidingwater deed, geeft aan hoe hard je water is.

ontkalken waterleiding

De hardheid van water drukken we uit in Duitse hardheid (dH). Hoe hoger het getal is, hoe meer kalk je water bevat en hoe harder het is. Op een rijtje:

• 0 – 4 °DH: zacht water

• 4 – 8 °DH: gemiddeld

• 8 – 12 °DH: vrij hard

• 12 – 16 °DH: hard

• 16 – 20 °DH: zeer hard

Wat betekent het als je water hard is?

Komt er bij jou hard water uit de leidingen, dan heeft dat een aantal nadelen. Zo is je haar een stuk stugger door de kalk die erin blijft zitten, poets je je een ongeluk in onder andere je badkamer als je de kalkaanslag wil verwijderen en voelt je was – zelfs met wasverzachter – stukken harder aan dan nodig.

Voordelen van zacht water

Een waterontharder heeft maar één taak: het water verzachten. Daarmee wordt bedoeld dat kalk uit het water wordt gefilterd. Maar wat is er nou precies zo handig aan zacht water? Je ontdekt onderstaand alle voordelen!

Geen kalkaanslag in je douche en op je kranen

Hoe heerlijk is het als je niet meer hoeft te boenen om de kalkaanslag uit je badkamer te krijgen? Zacht water laat dit laagje kalk niet meer achter. Wat ga jij doen met die tijd die je nu overhoudt?

Lagere energiekosten

Je bespaart energie doordat kalk niet langer voor verstopte leidingen zorgt. Je verwarming, boilers en radiatoren hebben last van kalk; het is lastiger warmte te verspreiden. Zonder kalk scheelt dit al gauw 20% in je energiekosten!

Je steentje bijdragen aan het milieu

Met een waterontharder heb je veel minder producten die belastend zijn voor het milieu nodig. Daarnaast gaan je apparaten die met water werken veel langer mee doordat er geen kalk ophoopt en je bespaart energie.

Kleding blijft langer mooi

Zacht water verwijdert vlekken veel beter dan hard water. Daarnaast heb je veel minder wasmiddel nodig en is het prima de wasmachine op een veel lagere temperatuur te zetten. Doordat je minder producten gebruikt en je kleding met minder kalk in aanraking komt, blijft je kleding langer mooi en behoudt het de kleuren.

Goed voor je huid en de innerlijke mens

Veel mensen met huidproblemen zijn gebaat bij een waterontharder. Eczeem en een droge huid knappen er enorm van op! Drinkwater is ook gezonder én lekkerder, doordat een waterontharder onzuiverheden eruit filtert.

Geld besparen

Doordat je gemiddeld 20% energie bespaart bij een waterhardheid van 8 dH en minder producten als wasverzachter, vaatwaszout, ontkalkingsproducten, schoonmaakmiddelen om kalk weg te krijgen en flessen drinkwater hoeft te kopen, houd je aardig wat geld over op jaarbasis. Je hebt trouwens ook minder zeep nodig onder de douche, want een klein beetje schuimt met zacht water al enorm.

zacht water

Nadelen zacht water

Nadelen? Zeker, wij als fixmijnhuis.nl willen altijd transparant zijn. Uiteraard zijn er ook een klein aantal nadelen zacht water. Heel wat mensen vinden zacht water zelfs lekkerder dan hard water. Een ander ‘nadeel’ van volledig zacht water (water van 0°F) is dat het niet aangewezen is om te gebruiken in de cv ketels van sommige merken. In dat geval schrijft de fabrikant een bepaalde resthardheid voor. Check dus even goed bij de fabrikant, als eerlijke tip!

Hoe je aan zacht en gezond water komt?

Het plaatsen van een waterontharder zorgt voor zacht water. Een waterontharder haalt kalk en magnesium uit je leidingwater, neemt calcium op en staat natrium af. Er zit een filter in een waterontharder dat het apparaat automatisch schoonspoelt (regenereren). Hier is regeneratiezout en waterdruk voor nodig. Regeneratiezout moet je bijvullen. Bij een gemiddelde waterontharder en gemiddeld verbruik is dit ongeveer eens in de twee tot vier maanden nodig.
Wat ook mogelijk is, is het plaatsen van een Water Filter. Dit filter sluit je direct aan op de kraan, bijvoorbeeld netjes weggewerkt in een keukenkastje. Dit is mogelijk op iedere mengkraan. Het resultaat is water dat ontdaan is van medicijnresten, pesticiden en bacteriën. Ideaal voor mensen die écht schoon drinkwater willen.

Offerte Waterontharder aanvragen:

Interessante artikelen om te lezen

Hoe kan ik energie besparen in huis: 10 handige tips

Energie besparen in huis is een hippe term aan het worden in Nederland. Iedereen heeft het over duurzaam zijn en […]

Tuinieren in de herfst: Alle stappen makkelijk uitgelegd

tuinieren in de herfst ? Ook in de herfst is er in de tuin heel wat te doen. Met onderstaande […]

Vloerverwarming aanleggen voor een warme winter

Vloerverwarming aanleggen wordt vaak als een luxe gezien maar hoeft niet duur te zijn. Soms kun je volstaan met minimale […]

cv ketel vervangen tijdens de zomer is een slimme keuze

Cv ketel vervangen in de zomer? Tijdens deze warme zomermaanden zal je vast niet denken aan het vervangen van de […]

Klussen gezocht: Hoe krijg ik meer opdrachten binnen?

Ik zoek een klus hoor je vaak klusbedrijven of zzp’ers zeggen. Het was een moeilijke tijd tijdens Covid-19 om klussen […]

Kunststof kozijn plaatsen | Het perfecte Stappenplan

Een kunststof kozijn kan ik zelf toch ook plaatsen? Wanneer je niet technisch bent is het toch handig om kunststof […]

Wat is de beste temperatuur in huis?

Wat is de beste temperatuur in huis? Er bestaat geen eenduidig antwoord op deze vraag, want iedereen heeft natuurlijk zijn […]

Een Tuinkantoor als Thuiskantoor maken: 6 Handige tips

Een Tuinkantoor als thuiskantoor? Een kantoor in de tuin is helemaal hip. Het aantal thuiswerkers neemt toe en er heerst [...]

Huis Herfstklaar maken: 7 Handige tips

Huis herfstklaar maken ? Helaas de zomer zit er weer op en we gaan ons klaar maken voor de prachtige [...]

Woning duurzamer maken wordt steeds populairder in Nederland

Woning duurzamer maken? Nederlanders hebben steeds vaker het voornemen om te investeren in het verduurzamen van hun woning. Dit blijkt [...]

Hoe kan ik mijn huis duurzamer maken? 10 Tips

Huis duurzamer maken ? Meer weten over het verduurzamen van je woning? Dan ben je bij Fixmijnhuis.nl aan het juiste [...]

Ontkalken waterleiding: Hoe werkt dat?

Ontkalken waterleiding? Je bent op zoek naar iets voor het ontkalken van je waterleiding? Dan ben je bij ons aan [...]

Deze website maakt gebruik van Cookies

View more
Accepteren en Doorgaan