Voeg je koptekst hier toe

Dakisolatie

Dakisolatie is erg belangrijk, want wist je dat gemiddeld gaat zo’n 25% tot 30% van de warmte in een huis verloren via het dak. Door het aanbrengen van een platdak isolatie is hellenddak isolatie houdt je de warmte in je huis en dat zorgt voor een warme en aangename woning. Bovendien bespaar je hiermee een hoop op je energierekening. Dakisolatie is dus om meerdere redenen een slimme investering; of u je van binnenuit isoleert of van buitenaf isolatie aanbrengt.

Waarom is dakisolatie belangrijk?

Zoals gezegd gaat meer dan een kwart van de warmte in een niet geïsoleerde constructie via het dak verloren. De meest eenvoudige en effectieve manier om dit grote energieverlies te voorkomen, is door je hellenddak, platdak of zolder goed te isoleren. Je huis of bedrijf voelt veel comfortabeler aan als er het hele jaar door een constante temperatuur is. Een goed geïsoleerde zolder transformeert de ruimte ook in een meer leefbare omgeving, waardoor je de ruimte weer meer kunt benutten. Bijvoorbeeld tijdens de corona 19 periode zal een thuiskantoor fijn zijn, een warme en goede plek om te werken.

Het dak isoleren is ongetwijfeld één van de meest winstgevende opties van alle energiebesparende maatregelen. De financiële voordelen van het isoleren van je huis of bedrijf zijn tot 40 jaar geldig – waardoor de verwarmingskosten in de wintermaanden aanzienlijk worden verlaagd en het zichzelf vele malen terugbetaald voordat het moet worden vervangen. Bovendien draagt het bij aan de waardestijging van je woning. Dit wordt met alle maatregelen van de regering steeds belangrijker en het helpt onze mooie planeet om meer duurzaam verantwoord te leven.

Dakisolatie subsidie aanvragen

Vanaf januari 2021 is er nieuwe subsidie beschikbaar voor dakisolatie die we hier schetsen. Als je besluit dakisolatie uit te besteden, kom je mogelijk in aanmerking voor verschillende regelingen die je voordelen bieden bij het aanbrengen van isolatie. De subsidie voor daken bedraagt 20 EUR per vierkante meter en is beschikbaar voor installaties tussen de 25 en 200 vierkante meter. Verder is Rd-waarde 3,5 [m2 K / W] de minimale vereiste waarde.

Of je nu van binnenuit isoleert of van buitenaf isolatie aanbrengt, dakisolatie hoef je niet per se uit te besteden, want voor de meeste soorten toepassingen is het meestal eenvoudig zelf te installeren. Als je zelf isoleert bedragen de kosten ongeveer een kwart van de kosten die je kwijt zou zijn aan het uitbesteden van isolatiewerk. Het isoleren van je dak is ook bevorderlijk voor het klimaat, want je stoot minder broeikasgassen uit door minder gas te verbruiken.

Hoe kan je het dak isoleren?

 • Schuin dak isoleren
  Heb je een schuin dak, dan is de binnenzijde (laten) isoleren het makkelijkst. Hiervoor kun je spijkerflensdekens, kant-en-klare isolatieplaten en folie-isolatie gebruiken. Het lijkt een makkelijk project maar hier ga je snel de mist in – laat je dus goed informeren. Zeker als je de subsidie van de Nederlandse overheid wilt hebben is dit belangrijk.
  De buitenzijde isoleren is een ingrijpender klus; het dak wordt hoger, waardoor je bijvoorbeeld goten moet aanpassen. Meestal kies je hiervoor bij een grote verbouwing. Voor isolatie aan de buitenzijde van het dak zijn renovatieplaten, voorgevormde isolatiedelen, folie-isolatie en gespoten isolatie geschikt.
 • Plat dak isoleren
  Bij een plat dak is isolatie aan de binnenzijde het makkelijkst. Hiervoor kun je isolatieplaten of -rollen gebruiken. Deze bevestig je bij een houten dak tussen de dakbalken. De binnenzijde van een plat dak isoleren is af te raden bij vochtige ruimtes, zoals de badkamer. Het dak aan de buitenkant isoleren is ingewikkelder, omdat je dan bijvoorbeeld de dakranden moet verhogen. De buitenkant kun je isoleren met isolatieplaten van piepschuim.
 • Zoldervloer isoleren
  In plaats van het dak te isoleren, kun je ook kiezen voor isolatie van de zoldervloer. Dit heeft alleen zin als de zolder onverwarmd blijft en geen open verbinding heeft met de verdieping eronder. De onderzijde van een houten zoldervloer isoleren kan met isolatieplaten, isolatierollen of minerale wol tussen de zolderbalken. Voor isolatie aan de bovenzijde gebruik je isolatieplaten of vlieringvloerelementen, of je bevestigt balkjes op de bestaande vloer met daartussen isolatiemateriaal.

Wat kost dakisolatie?

De kosten van dakisolatie zijn afhankelijk van de isolatiemethode, het materiaal en de isolatiewaarde. De buitenzijde van een dak isoleren is duurder dan isolatie van de binnenzijde. Heb je onvoldoende eigen geld om je dak te isoleren, dan kun je mogelijk subsidie krijgen of een persoonlijke lening afsluiten.

Wat levert dakisolatie op?

Volgens voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal scheelt dakisolatie tussen de € 370 (schuin dak, onverwarmde zolder) en € 700 (schuin dak, verwarmde zolder) op de jaarlijkse energierekening. Isoleer je de zoldervloer, dan bespaar je daar op jaarbasis ongeveer € 400 mee (prijspeil 2020).

Om een  idee te krijgen van de totale kosten voor het isoleren van het dak kan je een prijs per vierkante meter aanhouden die ligt tussen de 45 en 60 euro. Dit is inclusief de arbeidskosten. Dus als je totale dakoppervlakte 100 m2 is dan kun je een budget aanhouden dat ligt tussen de 4.600 euro en 6.000 euro.

Gemiddeld moet je aan de volgende kosten denken:

Type Dakisolatie Gemiddelde Prijzen
Binnenzijde schuindak€ 1.200 – € 2.600
Buitenzijde schuindak€ 3.400 – € 4.600
Plat dak€ 3.500 – € 4.500
Zoldervloer€ 1.000 – € 2.500

Om in aanmerking te komen voor een subsidie dakisolatie, moet de Rwaarde van het nieuwe isolatiepakket minimaal 4,5 m²K/W bedragen. Het isolatiemateriaal en de opbouwdikte mag je zelf beslissen, zolang het dak thermisch gezien maar voldoende presteert.

Wat zijn de Aandachtspunten van dakisolatie

Oudere woningen (vooral die van voor 1975) met weinig isolatie hebben door het grote aantal kieren vaak natuurlijke ventilatie. Door te isoleren verdwijnen veel van deze kieren en verandert de vochthuishouding in huis. Controleer na isolatie of de ventilatie nog voldoende is. De ideale relatieve luchtvochtigheid ligt tussen de 40 en 55 %. Dit kun je meten met een hygrometer.
Controleer de te isoleren delen van je huis eerst op gebreken, zoals houtrot en vochtplekken. Isolatiemateriaal dat vochtig wordt, verliest zijn isolatiewaarde.

Vrijblijvende Offertes aanvragen:

Deze website maakt gebruik van Cookies

View more
Accepteren en Doorgaan