Advies & informatie over zonnepanelen

Zonnepanelen kopen of huren? Een zonnepaneel neemt zonlicht op en zet het om in elektriciteit. Door zonnepanelen te plaatsen, kan je jouw woning, kantoor, … dus op een milieuvriendelijke manier van stroom voorzien. Handige up-to-date informatie over de kosten, opbrengst, valkuilen, … vind je op Fixmijnhuis.nl hét Nr. 1 vergelijk- en adviesplatform voor klussen. Graag meteen actie ondernemen? Vraag hier vrijblijvend tot 4 offertes aan.

Offerte zonnepanelen

Wat zijn de voordelen van Zonnepanelen?

Heb jij een geschikt dak en ben je van plan om nog jaren in jouw woning te blijven wonen? Dan is het verstandig om solar zonnepanelen aan te schaffen. Nederland en België zijn dan ook de landen bij uitstek voor zonne-energie. Het aantal zonuren is er ruimschoots voldoende om genoeg kilowatturen op te wekken. Zonnepanelen bieden bovendien enkele interessante voordelen:

  • Beter energielabel voor je woning: met het plaatsen van solar zonnepanelen verbeter je het energielabel van jouw woning. Dat maakt je woning aantrekkelijker indien je ze in de toekomst wil verkopen.
  • Lagere energiekosten: zonnepanelen zorgen ook voor lagere energiekosten. Je wekt zelf elektriciteit op waardoor je minder van het elektriciteitsnet moet halen. Je bent als het ware zelfvoorzienend en zo ook minder afhankelijk van schommelende elektriciteitsprijzen…
  • Subsidies en financiële voordelen: laat je zonnepanelen plaatsen, dan kan je onder bepaalde voorwaarden aanspraak maken op subsidies en andere financiële voordelen. Zo wordt de investering nog interessanter.
  • Relatief snelle terugverdientijd: de terugverdientijd van zonnepanelen is onder meer afhankelijk van de kosten van de zonnepanelen en de jaarlijkse opbrengst en energiebesparing. Gemiddeld ligt de terugverdientijd tussen 8 en 15 jaar. De jaren nadien zijn pure winst. Aangezien zonnepanelen 25 tot 30 jaar meegaan, is de investering dus zeker het overwegen waard.
  • Milieuvriendelijk: de zon is een milieuvriendelijke energiebron. Met zonnepanelen draag je dus ook je steentje bij aan het milieu.

Zonnepanelen Kopen?

Zonnepanelen kopen is erg goed voor het milieu. Je denkt zeker, het kost me een hoop geld?. De investering kun je er in gemiddeld 6 tot 7 jaar makkelijk uit hebben. En daarna heb je gratis stroom van eigen dak – geen kosten meer dus. Waar moet je eigenlijk op letten als je zonnepanelen gaat kopen?

Zonnepanelen Huren?

Zonnepanelen kopen kan een hele investering zijn. Om toch meer te verdienen dan te betalen zijn zonnepanelen huren ook een een interessante optie waardoor je nog een mooie winst zal overhouden! Klik op de onderstaande knop om alles over deze interessante optie te lezen.

zonnepanelen kopen

Wat zijn de soorten zonnepanelen?

Er bestaan een aantal zonnepanelen soorten. Toch is hun werking gelijkaardig: in een zonnepaneel, ook fotovoltaïsch zonnepaneel genoemd, zitten zonnecellen. Deze bestaan uit 2 lagen waartussen stroom ontstaat zodra er zonlicht op schijnt. Vandaar dat zonnepanelen vaak terug te vinden zijn op daken. Daar kan het meeste zonlicht opgenomen worden.

Let op, de opgewekte stroom is nog niet direct toepasbaar. Zonnepanelen wekken namelijk gelijkstroom op. Wij gebruiken wisselstroom. Daarom bevat een zonnepanelen installatie ook nog een omvormer. Deze zet de gelijkstroom om naar wisselstroom die wordt aangesloten op de meterkast.

1. Polykristallijn zonnepaneel

Bij polykristallijn zonnepanelen zijn de zonnecellen gemaakt van silicium. Na een verhittingsproces worden de cellen afgekoeld en liggen ze in verschillende richtingen door elkaar. Vandaar de naam polykristallijn. Dit soort zonnepanelen kenmerkt zich door de blauwe kleur die na verloop van tijd nog iets lichter wordt. Ze presteren het best bij niet-direct zonlicht, wat erg interessant is in Nederland.

2. Monokristallijn zonnepaneel

Ook monokristallijn zonnepanelen worden gemaakt van silicium. Alleen vindt na verhitting het afkoelingsproces gelijkmatig plaats waardoor de cellen allemaal netjes in één richting liggen. Vandaar de naam monokristallijn. Ze werken het best bij direct zonlicht en zijn een goede keuze als je weinig plaats hebt. Met een beperkt aantal zonnepanelen kan je toch al een mooie opbrengst halen. De cellen hebben een mooie zwarte kleur waardoor ze subtieler ogen dan de polykristallijn variant. Een monokristallijn zonnepaneel is meestal wel iets duurder maar levert sneller en meer rendement.

3. Dunne film zonnepaneel

Dunne film zonnepanelen maken gebruik van een geheel andere techniek. Daardoor zijn er veel minder schaarse grondstoffen noodzakelijk bij de productie. Dunne film zonnepanelen zijn doorgaans ook goedkoper dan monokristallijn en polykristallijn zonnepanelen. Ze hebben wel een lager rendement. Daardoor is meer oppervlakte nodig voor een rendabel resultaat. Daarentegen zien dunne film zonnepanelen er door hun zwarte kleur wel mooi uit, zeker met een zwarte omlijsting.

Wat kosten zonnepanelen?

De prijs van zonnepanelen vergelijk je best door te kijken naar de kosten per Wattpiek (Wp). Wattpiek is een meeteenheid die gehanteerd wordt om het vermogen van zonnepanelen aan te geven. De Wp-waarde van je zonnepanelen geeft aan hoeveel stroom ze opwekken in de meest ideale omstandigheden. De kosten van zonnepanelen bedragen gemiddeld € 1,10 à 1,70 per Wp.

Wat kost een complete zonnepanelen installatie?

Op Fixmijnhuis.nl kan je makkelijk leveranciers vergelijken, en dat zijn er tegenwoordig heel wat.  De prijzen schommelen ook erg waardoor je gemiddeld al 35% bespaard door via ons de nodige offertes aan te vragen. Gemiddeld variëren de kosten voor een complete zonnepanelen installatie tussen € 4.600 en 13.000 of meer (incl. plaatsing en omvormer). De prijs is sterk afhankelijk van het soort installatie (aantal panelen, vermogen van de installatie, …), dat afgestemd moet worden op jouw persoonlijke situatie (aantal gezinsleden, verbruik, …). Oh en krijg ik nog een subsidie? Kijk op de Rijksoverheid pagina voor meer info.

zonnepanelen kopen

Waar in Nederland hebben zonnepanelen het beste rendement?

Een huis in Nederland installeert gemiddeld 14 zonnepanelen. Met die 14 zonnepanelen is in Maastricht circa € 875 aan stroom per jaar te besparen. Wie dezelfde zonnepanelen op een dak in Nijmegen heeft liggen, bespaart bijna € 100 minder.

Hoe komt het dat er verschillen zijn per regio?

Het rendement van zonnepanelen is afhankelijk van een aantal factoren. Het klimaat speelt daarbij natuurlijk een heel belangrijke rol. Het gaat daarbij om de hoeveelheid zonuren, de breedtegraad en het instralingsvermogen van een bepaalde locatie.

Hoeveel zonnepanelen passen er op een dak?

Voordat je zonnepanelen plaatst, ga je eerst na of jouw dak wel geschikt is voor zonnepanelen. Je kan zonnepanelen plaatsen op zowel hellende als platte daken, maar is dat dak nog draagkrachtig genoeg en kan je de zonnepanelen in de juiste richting leggen? Zonnepanelen op een dak zijn namelijk best gericht richting het zuiden. Eventueel kan je ook kiezen voor een oost-west opstelling.

Het is ook belangrijk om stil te staan bij hoeveel zonnepanelen met welke afmetingen je op jouw dak kan plaatsen. Onder andere de lengte en breedte van je dak, de aanwezigheid van een schoorsteen, dakkapellen, schaduwplekken, … zijn daarbij bepalend. Heb je bv. weinig plaats? Kies dan voor kleinere of minder zonnepanelen met een hoger vermogen. Deze nemen minder plaats in en wekken door hun hoger vermogen toch voldoende elektriciteit op. Lees hier meer over zonnepanelen plaatsen.

Exra TIP: je laat het legplan voor zonnepanelen op jouw dak best opstellen door een ervaren installateur. 

zonnepanelen schuin dak

Kwaliteit zonnepanelen vergelijken

Bestaan er grote verschillen in kwaliteit tussen zonnepanelen merken? Kan ik merken vergelijken? Het antwoord is ‘ja’. En waarom zijn er verschillen in kwaliteit van zonnepanelen?

Een belangrijke oorzaak is de enorme prijsdruk op de markt. Fabrikanten met financiële problemen denken liever aan de korte termijn kasstroom dan aan de kwaliteit van de zonnepanelen. Daardoor wordt bespaard op de inkoop van materiaal. Zo wordt bijvoorbeeld bespaard op de siliconenkit om aansluitdozen op het paneel te hechten. Als deze loslaat, dan kan er zelfs een brandgevaarlijke situatie ontstaan. Ook wordt er bespaard op de metalen contactpunten tussen zonnecellen en UV-beschermende folie.

Offertes Aanvragen:

Veelgestelde Vragen

Zonnepanelen gaan minimaal 25 jaar mee. Een omvormer gaat gemiddeld 10-15 jaar mee. Het opwekvermogen van een zonnesysteem neemt geleidelijk af. De prestatie van een zonnepaneel wordt bepaald door de kwaliteit van het systeem. Vraag hier Gratis 4 offertes aan

Hoe werken zonnepanelen? Zonnepanelen bestaan uit met name zonnecellen die gemaakt zijn van dunne laagjes silicium. Het zonlicht dat op de zonnecellen valt, wekt elektrische gelijkspanning op. Een omvormer zet die gelijkstroom om in wisselstroom, zoals dat ook uit een stopcontact komt. Hier gratis 4 offertes aanvragen

Wat kosten zonnepanelen? De prijs per zonnepaneel per Wattpiek inclusief omvormer en installatie ligt rond de €1,45. Een installatie van 10 zonnepanelen (310 Wattpiek) kost in 2021 gemiddeld dus ongeveer €4.340,- euro (excl. BTW). Klik Hier Gratis 4 Offertes Aanvragen

Deze website maakt gebruik van Cookies

View more
Accepteren en Doorgaan