Zonnepanelen Huren

Zonnepanelen huren? Wil je liever je spaargeld op de bank laten staan? Ontdek de slimste manier van energie besparen en hoe het geld kan opleveren. Als je zonnepanelen huurt profiteer je vanaf dag 1 van de energie die ze leveren, en dus van een lagere energierekening. Terwijl je niet eerst een flinke investering hoeft te doen. Geld lenen hoeft ook niet, je moet alleen maandelijks huur betalen, dat normaal gesproken lager is dan de maandelijkse opbrengst van de panelen. Klinkt interessant? lees dan verder.

zonnepanelen kopen

Wat zijn de voordelen van Zonnepanelen huren?

Zonnepanelen huren in plaats van kopen is natuurlijk een uitkomst als je niet zo’n groot budget hebt dat je in één keer een investering van duizenden euro’s kunt doen. Het andere grote voordeel van huren is dat alles voor je wordt geregeld. Je hoeft je geen zorgen te maken over de montage van de zonnepanelen. En bij een verhuurder ben je er in principe van verzekerd dat ze gebruik maken van kwalitatief goede zonnepanelen met een aantrekkelijk rendement. Voor hen en voor jou.
Ook op het technische vlak heeft huren een groot voordeel. De omvormer, een vast onderdeel van ieder PV-(zonnepaneel)systeem, heeft een veel kortere levensduur dan de zonnepanelen zelf! Gemiddeld gaat een omvormer maximaal 12 jaar mee. De kosten voor vervanging liggen – afhankelijk van het aantal zonnepanelen – tussen de 650 en 1.550 euro.
Als je zonnepanelen huurt, zijn die vervangingskosten voor rekening van het verhuurbedrijf. En dus geen onverwachte extra kosten voor jou!

zonnepanelen schuin dak

Huren? Gunstige voorwaarden

Bij sommige aanbieders kun je ook als huurder bij een woningcorporatie zonnepanelen huren. Dan moet die corporatie wel een contract met de panelenverhuurder hebben. De huurprijs van de zonnepanelen wordt verrekend met je huur. Voordeel is dat je geen last hebt van een lange vaste looptijd en een demontagevergoeding als je gaat verhuizen.
Bij verhuizing kun je vaak kiezen uit meeverhuizen van de zonnepanelen (dan betaal je wel voor demontage en montage), het contract over laten nemen door de nieuwe bewoner (moet die dat natuurlijk wel willen) of afkopen en de panelen tweedehands verkopen. Maar de afkoopsom kon wel eens hoger zijn dan de opbrengst van panelen die gedemonteerd en opnieuw geïnstalleerd moeten worden.
Een voordeel van huren: je hoeft je geen zorgen te maken om defecten en garantie op zonnepanelen. De zonnepanelen en omvormer zijn namelijk niet jouw eigendom en de verhuurder is er verantwoordelijk voor dat ze werken. Bij een langlopend huurcontract kun je op deze manier bovendien langer garantie op de goede werking van je systeem hebben dan als je zelf zonnepanelen koopt. 

Kostenvergelijking; Huren of kopen

Als je wél geld op de bank hebt staan maar je afvraagt of zelf kopen of huren uiteindelijk financieel gunstiger is, kunnen we kort zijn: zelf kopen is veel gunstiger. Maar meestal overweeg je huren omdat je de aankoop niet kunt of wilt doen. Dan is een vergelijking met geld lenen zinvoller.

Rekenvoorbeeld zonnepanelen huren of geld lenen

Laten we even gaan rekenen en kopen / huren vergelijken.

Stel, we huren 12 zonnepanelen. Dit kost €65 per maand.
Bij lenen varieert dit van €46 netto bij een annuïteitenhypotheek met 2,5% rente en maximale bankkosten (na belastingaftrek hypotheekrente) tot €33 bij een energiebespaarlening met een lage rente.

Maar als je het geluk hebt dat jouw gemeente de SVn duurzaamheidslening aanbiedt, kan lenen zelfs nog een stuk goedkoper.
Natuurlijk heb je bij lenen wel, en bij huren niet, te maken met een BKR-registratie.

De lange termijn ziet er zonnig uit

Via de leveranciers van Fixmijnhuis.nl huur je zonnepanelen voor 10 of 15 jaar. Na deze huurperiode kun je de zonnepanelen overnemen voor een fractie van de kostprijs. Zo ga je nog meer verdienen: je betaalt immers geen huur meer. De zonnepanelen gaan tot minstens 25 jaar mee. Op lange termijn verdient een gemiddeld gezin daardoor ruim € 18.000.

Langere terugverdientijd van 2 tot 4 jaar

Wanneer je zonnepanelen huurt, heb je een hogere maandelijkse kostprijs dan bij koop. En dat heeft natuurlijk invloed op de terugverdientijd. Gemiddeld moet je rekenen met een 2 jaar langere periode. Maar er zijn ook gevallen waarin het verschil in terugverdientijd tot bijna 4 jaar kan oplopen. Dat neemt niet weg dat ook zonnepanelen huren nog steeds zeer rendabel kan zijn, vooral op lange termijn.

Leveranciers vergelijken via Fixmijnhuis.nl

Er zijn op internet vele leveranciers te vinden die allemaal mooie verkooppraatjes hebben. Fixmijnhuis.nl is de grootste website van Nederland om leveranciers om klussen te vergelijken. Via onderstaand formulier vraag je gratis en vrijblijvend tot 4 offertes aan. Door de offertes te vergelijken kan je makkelijk 35% besparen en natuurlijk is vertrouwen belangrijk. Door de offertes te vergelijken heb je een beter idee welke leverancier het beste bij je past.