Zonnepanelen Kopen: Waar moet ik op letten?

Zonnepanelen kopen is goed voor het milieu en je portemonnee. De investering kun je er in gemiddeld 6 tot 7 jaar uit hebben. En daarna heb je gratis stroom van eigen dak. Waar moet je op letten als je zonnepanelen gaat kopen?

zonnepanelen kopen

Prijs zonnepanelen

Een gemiddelde installatie met 12 zonnepanelen kost rond de €5000. Dit verdien je in ongeveer 6-7 jaar terug. Bekijk hiervoor deze berekening. De terugverdientijd kun je nog verkorten door btw terug te vragen.

De prijs hangt vooral af van de grootte van de installatie. In principe is elk aantal panelen mogelijk, maar minder dan 6 panelen laten installeren is relatief duur.

Een zonne-installatie bestaat uit:

 • Zonnepanelen
 • Omvormer

  Bij voorkeur een monitoringssysteem om de opbrengst bij te houden (meestal inbegrepen bij de omvormer).
  Let bij de aanschaf goed op de garantie op de zonnepanelen, maar ook op de omvormer. En vergeet de installatiegarantie niet. En controleer bij wie je terecht kunt als er problemen zijn. Kies voor een leverancier waar je vertrouwen in hebt. Want zelfstandig garantie verhalen op een fabrikant uit China kan lastig zijn.

Subsidie Zonnepanelen

Voor zonnepanelen is er geen landelijke subsidie. Wel hebben sommige gemeenten eigen subsidieregelingen. De btw over je investering kun je wel terugvragen. Dat scheelt al 21%. Wel zijn er landelijke en gemeentelijke leningen voor energiebesparende maatregelen. De Energiebespaarlening en de SVn Duurzaamheidslening combineren lage rentes met aantrekkelijke voorwaarden.
Veel banken hebben daarnaast speciale hypotheken om investeringen in duurzaamheid te financieren.

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?

zonnepanelen kopen

Je hebt 10 zonnepanelen van 330 wattpiek nodig om een gemiddeld stroomverbruik van 3000 kWh per jaar zelf op te wekken. Dit is een gemiddelde van grote en kleine huishoudens. Jouw situatie kan dus behoorlijk verschillen. Van panelen met een hoger vermogen heb je minder nodig dan van panelen met een lager vermogen. Let hier op bij de aankoop.

Een installatie die groter dan nodig is om je jaarverbruik te dekken is met de huidige salderingsregeling financieel minder aantrekkelijk. Want voor dat overschot krijg je veel minder geld terug. Maar vanaf 2023 wordt de salderingsregeling afgebouwd.

Probeer ook naar je toekomstige situatie te kijken. Verwacht je een stijging van je verbruik? Bijvoorbeeld omdat je een elektrische auto gaat kopen? Of misschien wel een warmtepomp? Koop dan een grotere installatie. Het is relatief duur om later zonnepanelen bij te plaatsen.

 

Is mijn dak wel geschikt?

Zonnepanelen op plat dak en schuin dak

Met de volgende richtlijnen bepaal je of jouw platte of schuine dak geschikt is voor zonnepanelen.

 • Hellingshoek: de hellingshoek van de panelen is van invloed op de opbrengst. Een hoek van ongeveer 35 graden is optimaal. Maar het rendementsverlies bij steilere of minder steile plaatsing is klein (meestal minder dan 10%). Een hoek van 60 graden (schuin dak), of 20 graden (plat dak), is dus zeker nog rendabel.
 • Richting: zonnepanelen kun je voor de hoogste jaaropbrenst het beste op het zuiden richten. Maar (zuid)-oost en (zuid)-west zijn met gemiddeld 5-15% lagere opbrengsten ook zeker nog rendabel. Zonnepanelen oost-west plaatsen kan zelfs voordelen bieden. Zonnepanelen op een schuin dak gericht op het noorden raden we af, tenzij je de terugverdientijd niet belangrijk vindt.
 • Ruimte: op een schuin dak kunnen panelen dichter tegen elkaar aan liggen dan op een plat dak. Op een plat dak passen meer panelen als je een kleinere hellingshoek kiest. Of als je de panelen ‘oost-west’ laat plaatsen. De ene rij geeft dan minder gauw schaduw op de volgende rij. Minder schuin betekent ook minder zware ballast op het platte dak. Soms is het handig om voor andere afmetingen zonnepanelen dan standaard te kiezen.
 • Schaduw: voor daken die deels in de schaduw liggen raden wij aan je te laten informeren over micro-omvormers of power optimizers. Daarmee hebben de deels beschaduwde panelen geen negatief effect op de andere panelen die wel in de zon liggen.
  Heb je zelf geen geschikt dak? Ook dan zijn er mogelijkheden om van zonnepanelen te profiteren en bij te dragen aan een duurzame energievoorziening.
zonnepanelen schuin dak

Zonnepanelen installeren

Bij het installeren van zonnepanelen moet bepaald worden waar de panelen precies komen te liggen en hoeveel zonnepanelen passen in de beschikbare ruimte. Een goede leverancier of installatiebedrijf kan op 2 manieren het optimale ‘legplan’ bepalen: van afstand met de computer of ter plekke.

Bij het vergelijken van offertes is het niet slim om je blind te staren op de prijs. Probeer er eerst achter te komen welk voorstel het best doordacht is en van welke aannames de aanbieder uitgaat. En of zaken zoals het aanbrengen van een extra groep in de meterkast al in de prijs verwerkt zitten.

Aarding van de zonnepanelen is ook belangrijk. Om gevaarlijke situaties en lagere opbrengsten te voorkomen moet je zonnepanelen door een vakkundig installateur laten plaatsen.

Is je dak niet geschikt voor zonnepanelen?

Als je zelf geen geschikt dak hebt om zonnepanelen te installeren, zijn er toch volop mogelijkheden om wat met zonne-energie te doen. Die variëren van het kopen van panelen op een dak in de buurt tot het afnemen van stroom van andere consumenten met zonnepanelen. Ook kun je investeren in Nederlandse zonneparken. Het is wel belangrijk om goed op de kleine lettertjes te letten. Soms zit je bijvoorbeeld vast aan een bepaalde energieleverancier. We zetten de voor- en nadelen van de verschillende opties op een rij. Heb je wel een geschikt (gezamenlijk) dak, maar woon je in een huurhuis? Ook dan zijn er zeker mogelijkheden.
Of misschien heb je wel een geschikt eigen dak, maar zie je op tegen de investering. Dan kun je zonnepanelen ook huren.

Zonnepanelen voor een huurhuis mogelijk?

Als je schriftelijke toestemming hebt van de verhuurder, kun je zonnepanelen laten installeren. Maak samen met de huiseigenaar afspraken over verzekeringen (opstal en aansprakelijkheid) en eventuele overname van de zonnepanelen bij verhuizen. De verhuurder kan voorwaarden aan de toestemming verbinden.

Je kunt vragen om een vergoeding van je verhuurder voor het voordeel dat de verhuurder geniet van de aanwezigheid van de zonnepanelen. En natuurlijk kun je ook als huurder je zonnestroom verrekenen met je stroomverbruik en een overschot verkopen aan je energieleverancier.

Offertes aanvragen:

Deze website maakt gebruik van Cookies

View more
Accepteren en Doorgaan