10 tips voor een warme winter in huis

De winter komt eraan , en dan januari de maand waarin veel mensen aan hun goede voornemens werken. Deze maand staat ook bekend als de koudste maand van het jaar, waarin het ‘s ochtends laat licht wordt en het ook weer vroeg donker is.

Kleedjes worden er weer bij gepakt en de verwarming staat op de hoogste stand. Wist jij dat zo’n 75% van ons energieverbruik wordt opgestookt door de verwarming? De verwarming is echter niet de enige optie om je huis warm te houden. In deze blog geven we je 10 tips waarmee het binnenshuis aangenaam en knus blijft tijdens de donkere winterdagen. Bijkomend voordeel; met deze tips kan je wel honderden euro’s per jaar besparen op je energierekening!

1. Slim gebruik van je verwarming

Om te beginnen is het belangrijk dat de verwarming alleen aan staat wanneer dat echt nodig is. Dit kan eenvoudig door bijvoorbeeld een timer op je thermostaat te zetten. Zo wordt de verwarming automatisch lager gezet wanneer het nacht is en weer opgewarmd wanneer jij je bed uit komt. Als je overdag de temperatuur 1 graad lager zet dan dat je normaal gewend bent, kan je hiermee al gauw €80 per jaar besparen. De volgende tips zorgen ervoor dat het alsnog lekker warm is in huis.

2. Sluit je gordijnen

Een hele effectieve, maar toch ook simpele maatregel is het sluiten van je gordijnen. Door je gordijnen dicht te doen op het moment dat de zon ondergaat, zorg jij ervoor dat je warmte langer binnen houdt en het niet via de ramen ontsnapt. Hoe dikker je gordijnen, hoe beter deze tip zal helpen. Wanneer de zon weer schijnt , kun je je gordijnen beter weer open doen, zodat de warmte van de zon je woning binnenkomt. Zelfs in de winter is de zon namelijk behoorlijk warm.

3. Steek kaarsen aan

Je zou het in eerste instantie misschien niet meteen denken, maar ook door het gebruik van kaarsen stijgt de temperatuur in je woonkamer. Daarnaast is het kopen van kaarsen een stuk goedkoper dan het aanschaffen van een open haard en het ziet het er minstens zo gezellig uit!

winter kaarsen

4. Verstop je verwarming niet achter meubels

Om optimaal te kunnen profiteren van je verwarming, is het belangrijk dat de warmte zich goed kan verspreiden. Door een bank of een kast voor je verwarming te zetten, zorg je er onbedoeld voor dat er warmte verloren gaat. Dit geldt ook voor je gordijnen. Wanneer overdag je verwarming aanstaat, zorg er dan voor dat er geen gordijnen voor je radiator hangen om je woning maximaal te verwarmen.

5. Check je cv-ketel

Weet jij eigenlijk hoe oud je huidige cv-ketel is? De gemiddelde levensduur van een cv-ketel is zo’n twaalf tot vijftien jaar. Door je cv-ketel op tijd te vervangen zorg je ervoor dat je minder energie verbruikt voor dezelfde hoeveelheid warmte. Een nieuwe cv-ketel is namelijk altijd zuiniger. Een nieuwe ketel heeft elke twee jaar onderhoud nodig, waarbij er wordt gekeken naar de werking van de ketel om energieverspilling te voorkomen en de levensduur te verlengen.

cv ketel kopen

6. Kleed je warm aan

Het klinkt misschien voor de hand liggend, maar door een warm vest of een warme trui aan te doen heb je het minder koud in huis en hoef je de verwarming minder hoog te zetten. Vooral warme voeten zijn in de winter erg belangrijk. Door je voeten warm te houden, zorg je er namelijk voor dat je gehele lichaam warm blijft.

7. Kies voor kunststof kozijnen

Kunststof is het meest gekozen materiaal bij de aanschaf van nieuwe kozijnen. Dit is niet voor niks, kunststof kozijnen bieden namelijk vele voordelen. Zo hebben kunststof kozijnen een lange levensduur, hebben ze weinig onderhoud nodig en hebben ze van zichzelf een isolerende werking. Doordat de kozijnen hol zijn van binnen en “kamers” met stilstaande lucht bevatten, draagt dit bij aan de isolatie van je woning. Dit zorgt ervoor dat je je huis warm houdt.

kunststof kozijn onderdelen
kunststof kozijnen financieren

8. Neem vloerverwarming (of een vloerkleed)

Steeds meer huiseigenaren kiezen voor vloerverwarming. Vloerverwarming zorgt ervoor dat de warmte in je huis gelijkmatiger wordt verdeeld, waardoor je geniet van een constante temperatuur en een hoger wooncomfort. Een goedkoper alternatief is een vloerkleed. Vloerkleden zorgen er namelijk voor dat er minder warmte verloren gaat via de vloer.

9. Isoleer je woning

Goede woningisolatie kan wonderen verrichten. Schrik niet; maar liefst 30% van de warmte in je huis verlies je via het dak en er gaat ook veel warmte verloren via je muren en de vloer. Wanneer je je woning isoleert wordt de warmte binnen beter vastgehouden en zorg je ervoor dat de kou buiten blijft. Doordat je minder hoeft te stoken, zal je de koude wintermaanden niet alleen warmer doorkomen, maar bespaar je ook nog eens flink op je energierekening.

10. Combineer maatregelen

Wanneer je deze tips combineert, kan jij nog meer genieten van een warmer huis. Zo zorgt vloerverwarming er bijvoorbeeld voor dat het lekker warm wordt in je woning, terwijl een vloerkleed of vloerisolatie er juist voor zal zorgen dat deze warmte langer wordt vastgehouden. Wanneer je woningisolatie combineert met kunststof kozijnen zal dit er ook voor zorgen dat je meer warmte vasthoudt dan wanneer je kiest voor slechts één van beiden.
Laten we voorop stellen dat niets op kan tegen een beker lekkere warme chocomel op de bank met een kleedje over je heen. Toch hopen we dat je er dankzij deze tips nog net een stukje warmer bij zit deze winter!

Deze website maakt gebruik van Cookies

View more
Accepteren en Doorgaan