Hoe kan ik energie besparen in huis: 10 handige tips

Energie besparen in huis is een hippe term aan het worden in Nederland. Iedereen heeft het over duurzaam zijn en het besparen van energie, maar hoe doe je dat eigenlijk? Ook kan het je zelfs geld opleveren en is het beter voor het milieu. Laten we eens dieper inzoomen wat we allemaal kunnen doen. Sommige maatregelen zijn gratis, soms moet je eerst investeren. Maar die investering verdien je vaak verrassend snel terug. Lees onderstaand onze tips van Fixmijnhuis.nl om te besparen op je energierekening.

Heb jij stroomvreters in huis?

De prijs van een kWh is op het moment erg hoog. Veel consumenten hebben echter nog een lopend energiecontract met lagere prijzen.

Betaal je nu €0,58 per kWh (prijspeil maart 2022), dan kost 100 kWh jou €58. Betaal je €0,24 per kWh (prijspeil juli 2021), dan kost 100 kWh jou €24.

Dit zijn grote verschillen, wat zal er gebeuren met de oorlog in Oekraïne ? Bijvoorbeeld zonnepanelen aanschaffen zal zeker helpen om je kosten omlaag te brengen. 

woonkamer vloerverwarming

Vloerverwarming is niet alleen lekker voor de warme voedjes

Veel mensen denken nog steeds dat vloerverwarming een luxe is. Het is zeker betaalbaar geworden en is een vorm van isolatie. De reden hiervoor is dat er een extra deklaag wordt aangebracht waardoor er minder kou je huis binnen kan komen. Ook een voordeel is dat je de vloerverwaring kan koppelen direct aan je warmtepomp of een moderne cv ketel wat je dan eigenlijk niet meer nodig hebt.  Tegenwoordig hebben mensen liever de vloerverwarming aan in plaats van een normale verwarming. Oh en zooooo lekker voor de voetjes in de winter.

Gratis Vloerverwarming Offertes aanvragen:

Energie besparen door slim verwarmen

Natuurlijk is het fijn als je huis lekker warm is, maar je kunt toch besparen op verwarming. Een simpele maatregel scheelt al snel heel wat euro’s per jaar. Lees onze bespaartips voor verwarming in huis.

Je kunt bijna altijd energie en geld besparen door je huis te isoleren. Zeker als je een wat oudere woning hebt kun je zo veel besparen.

Vloerverwarming óp een bestaande vloer

Bij dit systeem komt de vloerverwarming bovenop de dekvloer te liggen. Het nadeel hiervan is dat de vloeropbouw groter wordt en deze ruimte is er niet altijd. Soms heb je echter geen andere keuze (bijvoorbeeld bij een houten vloer) of is het gewoon goedkoper om te kiezen voor een opbouw systeem. De verwarmingsleidingen worden dan in een isolatiepakket gelegd dat zich op de dekvloer bevindt. Speciale metalen lamellen zorgen ervoor dat de warmte goed verdeeld wordt over het vloeroppervlak en dat de warmte-uitstraling naar boven effectief kan plaatsvinden.

offerte vloerverwarming

Sluipstroom

Apparaten die volgens Milieu Centraal vaak energie gebruiken terwijl ze op stand-by staan of ‘uit’:

woonkamer vloerverwarming

Even wat voorbeelden op een rijtje

– Miniboiler.
– Uitgebreide decoder met HDD.
– Slecht geïsoleerde kokendwaterkraan.
– Vhs-dvd-combinatie en satellietontvanger.
– Energiezuinig omgaan met elektronica
– Als je stroom wilt besparen, kun je beter een laptop gebruiken dan een gewone computer. Een tablet is nog zuiniger. Het opladen kost maar een paar euro per jaar.

Bij televisies maakt het nogal uit hoeveel uur je hem aan hebt staan. Per dag 4 uur en de rest op stand-by kost gemiddeld €25 per jaar. Hoe groter het scherm, hoe meer stroom de televisie gebruikt. Het energielabel speelt ook een belangrijke rol.

Hoe kan ik energie besparen in de keuken

– Gebruik een kleine pan alleen op een kleine pit.
– Gebruik een deksel op de pan tegen warmteverlies.
– Warm op in de magnetron. Dat gaat sneller en is energiezuiniger dan op het fornuis of in de oven.
– Een combimagnetron met heteluchtfunctie is zuiniger dan een oven.

Inschakelen vloerverwarming

Oven
– Houd de deur van de oven tijdens de bereiding zoveel mogelijk dicht.
– Heb je de bakplaat niet nodig? Haal deze dan weg, want dat belemmert de luchtstroming.

Waterkoker
– Een waterkoker verbruikt veel minder stroom dan een kokendwaterkraan.
– Verwarm niet meer water in de waterkoker dan je nodig hebt.
– Ontkalk een waterkoker regelmatig.

Check energielabel bij aankoop woning

Bent je van plan een woning te kopen? Aan het definitieve energielabel kan je zien hoe energiezuinig deze woning is. Op het label vindt je ook informatie over energiebesparende maatregelen die je kunt nemen. Het is zeker een goede investering om je huis duurzamer te maken want het zal de waarde nog meer verhogen.

Deze website maakt gebruik van Cookies

View more
Accepteren en Doorgaan