Ontkalken waterleiding? Je bent op zoek naar iets voor het ontkalken van je waterleiding? Dan ben je bij ons aan het juiste adres. Wij lossen je kalkproblemen op door via ons gratis offertes aan te vragen van lokale waterontharder leveranciers. Kalkaanslag kan voorkomen worden door voor structuurverandering van de mineralen te zorgen, zonder hierbij essentiële bestanddelen uit het water te halen. Dankzij de waterbehandeling wordt deze eigenschap verbroken door wijziging van de kristalstructuur. Dit proces is geheel milieuvriendelijk en wetenschappelijk getest. Is de waterleiding in je woning verkalkt, met alle nare gevolgen van dien? De waterleiding ontkalken via Fixmijnhuis.nl waterontharder lost alle problemen op.
Met name waterleidingen in oude woningen kunnen door jarenlang gebruik van hard water behoorlijk zijn verkalkt of zelfs bijna zijn dichtgeslibd. Daardoor wordt de doorstroom van het water belemmerd, wat kan leiden tot drukverlies, lekkages en/of corrosie van de leidingen. Hoe zorg je ervoor dat je deze problemen voorkomt en de kalkafzet in de leidingen verdwijnt?
Hoe ontstaat kalkaanslag?
Kalkaanslag ontstaat door hard water, wat wordt veroorzaakt door mineralen als magnesium en calcium. De reden dat kalk zich kan ophopen en vastzetten is het feit dat er zonder een waterontharder hard algoniet, wat je kent als kalksteen, vormt in je leidingen en apparaten. Hoe hoger de hardheid van het water, des te meer kalkaanslag er ontstaat. Dit is niet schadelijk voor het lichaam, maar wel voor watersystemen. Wist je dat kalkaanslag je 20 tot 75% meer energie kan kosten? Wees hoge kosten voor en laat op tijd je waterleiding ontkalken.

Zo ontkalk je een waterleiding
Het ontkalken van een waterkoker of koffiezetapparaat is relatief eenvoudig. Maar voor het ontkalken van de waterleiding in je woning geldt dat ook! Met het aansluiten van een waterontharder– liefst direct na de watermeter – los je de aanwezige kalk én de (potentiële) problemen op.
Het zachte water uit de waterontharder voorkomt namelijk niet alleen nieuwe kalkaanslag, maar lost ook bestaande kalkaanslag langzaam maar zeker op (een proces van enkele maanden). Door de waterleiding te ontkalken met zacht water uit de waterontharder worden de leidingen dus schoongespoeld, voorkom je dichtslibbing en stroomt het water weer optimaal door.
Een handige Tip!
Verwijder na het plaatsen van je waterontharder van tijd tot tijd de zeefjes van je kranen en maak ze schoon. Door het ontkalken van de waterleiding kunnen namelijk schilfers of brokjes kalk loskomen, die de doorstroom van het water kunnen belemmeren. Herhaal het schoonmaken een aantal keer, tot de leidingen volledig zijn ontkalkt en de zeefjes geen kalkresten meer laten zien.
Duur ontkalkingsproces verschilt
De duur van het ontkalkingsproces is verschillend en afhankelijk van de hoeveelheid oude kalkaanslag. De meeste kalkaanslag is aan het oog onttrokken en kan zich op meerdere plekken behoorlijk hebben opgebouwd. Denk aan kalk in waterleidingen, maar ook aan warmwaterboilers waar kilo’s kalkaanslag in kunnen zitten. Als leidingen en warmwaterelementen relatief nieuw zijn, dan duurt het ontkalkingsproces slechts een paar weken.
Hebben de leidingen in de woning jaren of zelfs decennia blootgestaan aan de opbouw van kalkaanslag dan is de periode van waterleiding ontkalken ook langer. De duur kan oplopen tot een half jaar tijd of langer. Geen fijne mededeling, maar wel logisch als je bedenkt dat een jarenlang proces niet zomaar ongedaan kan worden gemaakt.
Opbouw beschermingslaag
Naast het verwijderen van oude kalkaanslag en voorkomen van nieuwe kalkaanslag heeft een ontkalk systeem een unieke dubbelwerking: voorkomen van corrosie.
De continue stroming van mineraalrijk water heeft ook tot gevolg dat er een beschermingslaag of coating wordt opgebouwd aan de binnenkant van de leidingen. Fosfaten in het water reageren op het materiaal van de waterleiding (zoals koper, aluminium, staal en rvs). Er ontstaat een nieuwe hechte laag die corrosievorming voorkomt
Kleine corrosie gaatjes in oude leidingen worden afgedicht
Oude waterleidingen kunnen zijn aangetast door het water. Water, zuurstof en metaal reageren namelijk op elkaar. Hierdoor ontstaat roestvorming ofwel corrosie.
Waterleidingen kunnen veelal ‘onzichtbaar’ kleine gaatjes bevatten, ook wel putcorrosie genoemd. Putcorrosie kan op termijn voor lekkages zorgen.