Terrasoverkapping Doek

Een terrasoverkapping doek is een ideale oplossing voor een groot terrasoppervlak. De overkapping met textieldoek zorgt voor goede bescherming tegen zon en wind, zodat je vaker buiten kunt genieten. We brengen graag veel tijd buiten door. Genieten van een zonnetje, verkoeling vinden in de schaduw of een lekker briesje met open armen ontvangen. Met een terrasoverkapping met doek  wordt het terras een deel van je leefruimte. Buiten zijn, wordt buiten leven. Dankzij de slimme mechaniek van de overkapping staat het doek van de terrasoverkapping altijd strak gespannen. Hierdoor biedt het doek nog meer bescherming tegen hevige regen en windstoten. Het scherm is, in tegenstelling tot normale zonwering, ook te gebruiken in het voor- en naseizoen. Benieuwd naar de mogelijkheden? Op deze pagina geven we een mooie samenvatting van alle belangrijke informatie wat je moet weten.

Terrasoverkapping doek prijzen

Bij de aankoop van een nieuwe terrasoverkapping zijn de kosten zeker niet onbelangrijk. De uiteindelijke prijs voor je overkapping hangt af van meerdere zaken, waaronder: de gebruikte materialen, de manier waarop hij gemonteerd wordt (muurbevestiging of alleenstaand) en natuurlijk het soort doek.

Basis schaduwdoek (terrasoverkapping hout) € 250 – 500
Harmonicadoek (pergola) € 725 – 900
Harmonicadoek (terrasoverkapping aluminium) ca. € 1.500

terrasoverkapping met doek

Terrasoverkapping doek kiezen: waar moet ik op letten?

Bij het kiezen van het meest geschikte doek voor je terrasoverkapping zijn er verschillende zaken waar je best op let.

 • Sterkte doek
  Allereerst is er de sterkte van het doek. In je tuin moet het doek weer en wind doorstaan, dus moet hij beslist tegen een stootje kunnen. Het moet immers niet zo zijn dat het doek van uw terrasoverkapping al na de eerste storm of windvlaag gaat scheuren of loslaten. Kies daarom voor een kwalitatief hoogstaande doek.
 • Vorm doek
  Afhankelijk van je smaak en de sfeer die je wilt creëren, kan je kiezen voor een standaard vierkante of rechthoekige doek of juist voor een doek in een aparte vorm (zoals een driehoek).
 • Uitschuifbaar en oprolbaar doek. Zoek je een flexibele oplossing? Dan is het aan te raden om te kiezen voor een uitschuifbaar en oprolbaar doek. Hiermee kan je op ieder moment bepalen hoeveel schaduw je creëert.

Zonwering

Om de zon tegen te houden op je terras kan je kiezen voor meerdere soorten zonwering. Zo is er onder meer het knikarmscherm, dat wordt bevestigd aan de gevel van je huis. Eenmaal ingeklapt neemt het heel weinig ruimte in beslag. Verder zijn ook schaduwdoeken in opkomst. Deze doeken worden gemaakt van stevig zeil, dat flexibel te plaatsen is in je tuin. Ook is een schaduwdoek eenvoudig los te halen, zodat je het ‘s winters in de schuur of garage kunt opbergen.

overkapping met doek

Planten als natuurlijke zonwering

Vroeger gebruikte men pergola’s vooral als frame om planten tegen te laten groeien. Hiermee werd uiteindelijk een geheel natuurlijke vorm van zonwering voorzien. Prachtige witte druiven bijvoorbeeld die groeien wat je in de mediterrane landen veel ziet – prachtig toch? 

Soorten doek voor terrasoverkapping

Doeken voor je terrasoverkapping zijn er diverse uitvoeringen. Kies altijd de meest geschikte soort voor in je tuin.

 • Waterdoorlatend doek
  Een waterdoorlatend doek is de meest goedkope variant en biedt een goede bescherming tegen UV-stralen. Een klein nadeel is dat het bij flinke windbuien kan gaan lekken.
 • Waterafstotend doek. Verder zijn er de waterafstotende doeken, die voorzien zijn van beschermende laag die lekken voorkomt.
 • Waterdicht doek. Een waterdicht doek is behandeld met een krachtige coating, waardoor regen er direct afloopt. Tevens beschermt dit doek heel goed tegen felle UV-straling.
overkapping glas zonwering

5 voordelen van terrasoverkapping met doek

Een mooi terras verdient een knappe én functionele terrasoverkapping. Een dakbedekking met doek is ontzettend populair. Het materiaal heeft dan ook enkele leuke voordelen:

 1. Waterdicht: De terrasdoeken zijn gemaakt van polyester, een sterk materiaal. Bovendien worden ze ook voorzien van een pvc-coating. Dat maakt de overkapping perfect waterdicht. Zo is je terras bestand tegen elke regenbui.
 2. Kleuren: De meeste terrasoverkappingen bieden niet veel mogelijkheden qua kleur, omdat je het materiaal niet kan verven. Met een doek heb je veel meer mogelijkheden. Zo bezorg je je terras en je tuin een prachtige accentkleur.
 3. Bescherming: Een terrasoverkapping met doek biedt niet alleen bescherming tegen wind, vallende bladeren en regen. Je kan er ook zorgeloos genieten van de zon met een zonwerend doek als terrasoverkapping.
 4. Oprolbaar: Wil je je terras alleen overkappen als het regent? Of als de zon schijnt? Dat kan perfect met een oprolsysteem, dat het doek automatisch over je terras schuift. Is het doek niet in gebruik? Dan rolt het netjes op in een bak, bovenop je terras. Klein minpuntje: aan dit handige systeem hangt natuurlijk een prijskaartje vast.
 5. Goedkoop: Van alle soorten terrasoverkappingen kost een waterdicht doek het minst. Aan die lage kostprijs is ook wel een nadeel verbonden: een doek vergt meer onderhoud en is minder sterk dan de andere dakmaterialen.

Is een doek wel sterk genoeg?

Is zo’n doek wel sterk genoeg voor ons wisselvallige weer te ondersteunen?
Het simpele antwoord is: ‘Ja!’

Het doek die wordt gebruikt voor een terrasoverkapping is een composiet. Dit wilt zeggen dat het een combinatie is van verschillende materialen. In het geval van een terrasoverkapping doek is het een combinatie van PVC (een erg sterk plastic) met polyester (een sterke synthetische stof).

Heb je een bouwvergunning nodig?

Een terrasoverkapping wordt gezien als aan- of bijbouw. Hiervoor heb je in principe een bouwvergunning nodig. Je hebt geen bouwvergunning nodig als:

 • De oppervlakte niet groter is dan veertig vierkante meter.
 • Het afdak niet hoger is dan drie meter.
 • De overkapping binnen een straal van dertig meter van de woning geplaatst is.
 • De overkapping een meter van de perceelgrens geplaatst is 
 • De functie van de woning mag niet veranderen door het plaatsen van de overkapping.
 • Gemeenten hanteren verschillende regels als het gaat om bouwvergunningen.
 • Zeker als je twijfelt, is het verstandig om even bij de gemeente langs te gaan. Als je de terrasoverkapping laat plaatsen door een bouwbedrijf, hoef je je geen zorgen te maken. Bouwbedrijven zijn van alle regels op de hoogte.

Een zonnescherm wordt niet gezien als aan- of bijbouw en is dus vergunningsvrij.

Vergelijken van bedrijven loont

Hoe je het ook went of keert: een terrasoverkapping doek is een dure aanschaf. Als je rekening houdt met de materiaalkeuze, de omvang en de terrasoverkapping (gedeeltelijk) zelf plaatst, kun je de prijs al aardig drukken. Om nog meer kosten te besparen, is het zeker verstandig om meerdere offertes te laten maken. Offertes zijn gratis en je hebt geen aankoopverplichting. Door de offertes naast elkaar te leggen, is een forse prijsbesparing (soms tot wel 35 procent) zeker mogelijk. Vraag dus via onderstaand formulier tot 4 Gratis offertes aan om makkelijk bedrijven te kunnen vergelijken.