tuinieren in de herfst ? Ook in de herfst is er in de tuin heel wat te doen. Met onderstaande tips onderhoud je een herfsttuin en bereid je hem optimaal voor op de winter. We hebben ook aangegeven wat je precies moet doen per maand, handig toch?
Tuinieren in de herfst: Voorbereiding is het halve werk
Als de bladeren verkleuren en de temperatuur daalt, is de herfst in aantocht. Niet alleen de bomen ondergaan een gedaanteverwisseling in de overgang naar het koude seizoen, ook alle andere tuinplanten passen zich aan. De herfst is een goed tijdstip om nieuwe planten te zetten. Steek bloembollen in de grond en graaf knoflook in, die je in de komende lente kan oogsten. Welke tuinklusjes staan er op het programma in de herfst en hoe verzorg je de herfsttuin het best? Dat hebben we samengevat in een maandoverzicht.
De herfst is ook een goed tijdstip om de algemene toestand van je tuin te bekijken. Welke planten blijven, welke mogen weg? Wat moet opnieuw uitgeplant worden? Beschouw de herfst als een voorbereiding op de komende lente: je tuin zal je dankbaar zijn. Oh en zorg ook dat het binnen knus en gezellig is!

Een najaarsbeurt voor de Veranda of Overkapping
Als de tuin op orde is, kijk dan ook de Terrasoverkapping of de veranda nog even na. Ook die controle maakt deel uit van herfst onderhoud tuin. De boeiranden schoonmaken geeft de veranda of overkapping weer een net aanzicht. De sfeer in de tuin kun je ook verhogen door de veranda mooi aan te kleden in de kleuren van de herfst. Het gebruik van pompoenen en herfstasters geeft kleur aan de tuin. Vergeet ook niet om alvast de dekentjes klaar te leggen. Straks kun je lekker onder een dekentje buiten zitten. Een mooie lantaarn maakt het geheel helemaal af. En vergeet je niet de voorraad hout voor de kachel aan te vullen?
NAJAARSBEURT VIJVER
De verlichting en pompen kunnen uit de vijver, en ook de UV-filter kan worden uitgeschakeld. Alles weer opgeruimd; klaar voor volgend voorjaar. Maar de vijver heeft meer aandacht nodig voor de komst van de winter. Om te beginnen verwijder je het plantenafval uit de vijver. De afgestorven waterplanten zakken namelijk naar de bodem van de vijver. Hierdoor ontstaat een voedingsbodem voor algen. En algen veroorzaken groen en troebel vijverwater in het voorjaar. Bij de najaarsbeurt vijver controleer je de vijver ook op de aanwezigheid van draadalg. Omdat deze algensoort doorgroeit in de wintermaanden, kan ook deze het heldere vijverwater vertroebelen.
Overigens is de helderheid van de vijver ook afhankelijk van de waterhardheid. Die breng je ook op peil voor de wintermaanden. Dat is belangrijk omdat door de vele neerslag in herfst en winter de hardheid van het water afneemt. Dit heeft invloed op de zuurstofplanten, en ook op de genoemde draadalg. Deze groeit graag in zoet water. Goede waarden voor de waterhardheid en mineralen in jouw vijver, zijn dus belangrijk voor een heldere en mooie vijver in het voorjaar.
Breng eventueel nog een luchtpompje met beluchtingssteen aan, of plaats een goede ijsvrijhouder. Is de vijver mooi schoon? Dan is onze tip een fijnmazig net over de vijver te spannen. Afgevallen bladeren die in de vijver waaien, krijgen zo geen kans om alsnog via het wateroppervlak naar de bodem te zakken.
Tuinieren in Oktober: De tijd om te oogsten en te planten
De gouden maand oktober brengt de eerste koude dagen. We zetten de belangrijkste tuinklusjes in oktober op een rijtje. Vanaf begin oktober mag je grondiger snoeiwerk doen en struiken en heggen indien nodig terugsnoeien. Verwijder afgestorven takken en alles wat er ziek uitziet.
Met het korten van de dagen en het koudere oktoberweer trekken sommige planten zich terug in de bodem. Onze tip voor tuinieren in oktober: dit is een goed moment om de borders in je tuin op te ruimen en winterklaar te maken. Verwijder dode en afgestorven plantendelen. Vaste planten waarvan de bladeren in de herfst verwelken, snij je weg tot op de grond, zodat ze volgend jaar goed kunnen uitlopen. Doordat struiken in de herfst hun bladeren verliezen, wordt hun structuur beter zichtbaar en kan je ze makkelijker snoeien. Bij veel bomen moet je echter wachten tot in de winter. Pitvruchtbomen zoals appel- en perenbomen snoei je pas vanaf november.
Oktober is wel een ideale maand om nieuwe planten te zetten. In de bodem die nog warm is van de nazomer hebben ze genoeg tijd om te groeien, voordat de eerste vriesnachten van oktober zich aankondigen. Plant nu vaste planten zoals aster, maar ook fruitbomen en rozen met blote wortel. Hetzelfde geldt voor knolbloemen zoals tulpen, narcissen en krokussen. Hanteer hierbij de volgende vuistregel: steek bloembollen drie keer zo diep in de grond als ze hoog zijn. Een bloembol van ongeveer 3 centimeter hoogte moet dus 9 centimeter diep in de grond zitten. Vooral tulpen hebben wat afstand nodig van hun buur om ziekten te voorkomen. Te dicht op elkaar geplante bloembollen kunnen bovendien elkaars voedingsstoffen afnemen. Bedek de bloembollen tot slot met verse aarde en, in het geval van een leembodem, met zand voor de drainage. Geef ze water.

Tuinieren in November: De tuin winterklaar maken
Laat geen herfstbladeren op het gazon liggen. Gras dat in de winter bedolven is onder een bladerdeken wordt gevoelig voor schimmelziekten zoals sneeuwschimmel. In de plaats van de bladeren met veel moeite samen te harken, verwijder je ze met de grasmaaier. De grasmaaier blaast een mengsel van versnipperde bladeren en gras in de opvangbak en dat mengsel kan je makkelijk composteren.
Besteed in de herfst ook aandacht aan de bomen. Nu er geen bladeren meer op staan, kan je hun structuur beter zien en een eventuele snoei overwegen. Dat geldt vooral voor pitvruchtbomen. Maar maak je geen zorgen: je hebt nog tijd tot begin maart. Geef groenblijvende, winterharde planten die de winter in de tuin doorbrengen, regelmatig water. Doe dat op vorstvrije dagen. Als het vriest, verdampen de planten vocht via hun bladeren. Ze kunnen echter geen nieuw water uit de bodem opnemen. In het algemeen geldt: een tuin die in november goed winterklaar wordt gemaakt, zal in het komende voorjaar goed gedijen.
Tot 4 Gratis Offertes voor Dakonderhoud

Onze samenvatting: Tuinieren in de herfst
- De herfst is een tijd van verandering en voorbereiding voor de komende lente.
- Controleer vanaf september of er beschadigde plakken zijn in het gazon en zaai er gras bij.
- Oogst in september en oktober zaden en droog ze.
- De herfst is de ideale periode om winterharde bloembollen te planten, bijvoorbeeld tulpenbollen.
- Plant nu ook struiken en fruitbomen.
- Vanaf november doet de winter stilaan zijn intrede. Dit is het moment om de tuin winterklaar te maken.
- Laat zeker geen bladeren op het gazon liggen, maar composteer of verwijder ze.