Voeg je koptekst hier toe

Vloerisolatie Informatie

Vloerisolatie wordt toegepast om vocht en kou vanuit de kruipruimte tegen te houden. Hiermee wordt het woonklimaat verbeterd en worden stookkosten verlaagd. Een niet geïsoleerde vloer kan al snel oncomfortabel aanvoelen door de koude lucht en vocht dat vanuit de kruipruimte naar boven trekt. Daarom zijn betonvloer isolatie en houtenvloer isolatie belangrijk, want die houden de kou en vocht tegen. Vloerisolatie kan ook worden toegepast tussen verdiepingen, bijvoorbeeld als de vloer van de zolder geïsoleerd wordt. Hiermee worden loopgeluiden verminderd en de akoestiek in de woning verbeterd.

Check: wat zit er onder je vloer?

De makkelijkste manier om je vloer heel goed te isoleren is met isolatiemateriaal tegen de onderkant van je vloer. Dat betekent wel dat je een kruipruimte moet hebben die minimaal 35 cm hoog is én een ingang heeft. Anders kun je niet onder de vloer ‘kruipen’ om het isolatiemateriaal vast te maken. Voor PUR-vloerisolatie heb je minimaal 50 centimeter nodig.

Check daarom eerst of je een kruipruimte hebt, hoe hoog hij is en of je er in kan komen. Pas daarna kun je bepalen welke aanpak het beste bij jouw vloer past.

Vergeet bij de check vooral niet te kijken of er al (matige) isolatie aanwezig is. Bestaande isolatie kun je meestal verbeteren.

vloerisolatie offerte

Welke vloerisolatiesystemen passen bij jouw vloer?

De juiste vloerisolatie hangt af van je vloerconstructie, je gewenste Rc-waarde en hoe toegankelijk de ruimte onder je vloer is.

Dat er een kruipruimte onder je vloer zit maakt in de praktijk veel verschil. Een beloopbare (vanaf ± 45 cm hoogte) kruipruimte maakt het aanbrengen van vloerisolatie een stuk eenvoudiger. Bij het isoleren van een betonvloer betekent het bijvoorbeeld dat je direct tegen de onderkant van de betonvloer EPS of PIR-platen kunt lijmen. Bij een houten vloer betekent het dat je vanuit de kruipruimte tussen de houten balken glaswol, steenwol of minerale wol kunt klemmen.

Sommige isolatiematerialen zijn beter geschikt voor een bepaald type vloer dan andere. Het zou bijvoorbeeld onverstandig zijn om glaswol in een vochtige kruipruimte te gebruiken. Wordt glaswol nat, dan verliest het namelijk zijn isolatiewaarde. Dat is dus vragen om problemen en totaal onnodig, want er zijn verschillende soorten isolatiemateriaal beschikbaar die heel goed met vocht samen gaan. XPS is bijvoorbeeld 100% waterproof en ook isolatiechips hebben goede vochtwerende eigenschappen. Bij vloerisolatie is het daarom aan te raden om eerst te bekijken wat voor vloer je woning heeft.

Soms is de situatie niet ideaal om vloerisolatie toe te passen. Je hebt bijvoorbeeld geen kruipruimte onder je vloer. Misschien is de vloer direct op zand gelegd of is de kruipruimte zo ondiep dat je er niet in kan kruipen. In deze situatie zijn HR++ / isolatieparels een goede oplossing. Je blaast de parels onder de vloer door openingen in de vloer of door een luik.

Een mogelijkheid bij een houten vloer is om de topvloer die op de balken ligt eraf te halen, zodat je van bovenaf tussen de balken kan isoleren. Een laatste mogelijkheid is om bovenop de bestaande vloerisolatie te leggen. In dat geval wordt meestal gekozen voor PIR-isolatie, omdat je dun kunt isoleren en zo weinig mogelijk ruimte verliest.

Een andere bijzondere omstandigheid is een (zeer) vochtige kruipruimte. Voor vloerisolatie hoeft dit echter geen probleem te zijn. Wij hebben diverse isolatiematerialen in ons assortiment die zeer goed tegen vochtige kruipruimtes bestendig zijn en die tevens voorkomen dat vocht in je vloer binnendringt. Voorbeelden van dergelijke isolatiematerialen zijn isolatiechips, isolatiekralen, EPS en XPS, eventueel gecombineerd met isolatiefolie (vochtregulerende folie)

Type woningEénmalige kostenEénmalige subsidieJaarlijkse besparing energiekostenJaarlijkse besparing CO2
Tussenwoning€ 1.500€ 310€ 200450 kilo
Hoekwoning€ 1.500€ 320€ 210500 kilo
2-onder-1-kap€ 1.900€ 400€ 260600 kilo
Vrijstaande woning€ 2.900€ 600€ 390900 kilo

De beste vloerisolatie is nieuwe isolatie van het hoogste niveau. Op dit moment is PIR, de moderne variant van PUR schuim, vaak de beste isolatie voor de vloer.

Bij vloerisolatie wordt er een isolerende laag aan de onderkant van je woonkamervloer aangebracht. Dit wordt gedaan via de kruipruimte. 

Vloerisolatie per m2 zijn gebaseerd op een prijs per m2 en een starttarief. Dit starttarief van vloerisolatie varieert van 10000 tot ongeveer 1500 euro. De vierkante meter prijs van vloerisolatie varieert tussen 25 euro en 50 euro.

Vloerisolatie voor een betonvloer

Een betonvloer zonder vloerisolatie is 5 graden kouder dan de temperatuur in de kamer. Door het isoleren van een betonvloer wordt je wooncomfort verbeterd. Daarnaast gaan ook je energiekosten omlaag, want je hoeft minder te stoken om een aangename temperatuur in huis te krijgen en te behouden.

Het isoleren van een betonvloer wordt meestal vanuit de kruipruimte toegepast. Isolatiematerialen die goed te combineren zijn met beton zijn bijvoorbeeld EPS of PIR. PIR heeft van zichzelf een hoge isolatiewaarde, maar de kosten van PIR liggen hoger per m2 dan van EPS.

Het isolatiemateriaal EPS (ook wel piepschuim of tempex genoemd) is dus goedkoper dan PIR, maar je hebt er wel meer van nodig om dezelfde isolatiewaarde te bereiken als met PIR. Wil je met EPS je betonvloer isoleren, dan heb je een dikkere laag isolatiemateriaal nodig dan wanneer je dezelfde betonvloer met PIR isoleert. De keuze voor EPS of PIR is daarom afhankelijk van de ruimte die je onder de betonvloer hebt.

Het bevestigen van PIR en EPS gaat nagenoeg hetzelfde. Beide materialen kunnen direct tegen de onderkant van de betonvloer gelijmd worden met Isol-tack (PU 010) lijm. De moeilijkheid van het plaatsen van PIR en EPS is het risico op een koudebrug. Dit ontstaat wanneer de platen niet goed op elkaar aansluiten. Zelfs als je de platen heel strak op elkaar zou drukken, dan is dit niet genoeg om een koudebrug te voorkomen. Met het blote oog is niet in te schatten of de PIR of EPS luchtdicht geplaatst zijn. Daarom is het belangrijk om tussen de platen onderling (en tussen de platen en andere oppervlakken, zoals muren en wanden) een ril purschuim aan te brengen.

Vloerisolatie voor een houtenvloer

Een open (ademend) materiaal zoals minerale wol MW35, glaswol of steenwol zijn goede keuzes voor het isoleren van een houten vloer. Steenwol en minerale wol staan bekend om hun goede geluidsisolatie.

Dat komt omdat er in deze producten meer massa per m2 zit dan in normale glaswol. Ook de isolatiewaarde van steenwol en minerale wol is bijzonder goed. Dus in dit geval snijdt het mes aan twee kanten! Isolatiemateriaal (zoals PIR of EPS) is minder geschikt in combinatie met hout. Zou je dit materiaal gebruiken, dan kan het hout niet ademen en hierdoor krijg je de mogelijk vochtproblemen (zoals schimmel). Wil je persé met PIR of EPS je houten vloer isoleren? In sommige gevallen is dit mogelijk, bijvoorbeeld in combinatie met een folie. Laat onze experts je daarom adviseren!

houtenvloer isolatie offerte

Subsidies & Leningen

De Subsidie energiebesparing eigen huis is een landelijke subsidie voor isolatie. Je kan daarmee zo’n 20 procent van de kosten terugkrijgen, maar dan moet je wel 2 maatregelen nemen.

  • Je isoleert bijvoorbeeld je vloer én een ander deel van je huis, zoals je dak, gevel of ramen.
  • Je mag ook één isolatiemaatregel combineren met een warmtepomp, zonneboiler of warmtenet-aansluiting.

Ben je toch al van plan om een hypotheek af te sluiten? Dan kan je ook extra lenen voor energiebesparende maatregelen. Daar zit wel een grens aan: maximaal € 9.000, tot 6 procent van de waarde van je woning. Meer informatie op: Extra hypotheekruimte voor energiebesparing
Een andere mogelijkheid is een voordelige lening, speciaal voor maatregelen waarmee je energie bespaart, zoals een Energie bespaar lening. Sommige gemeenten geven ook extra subsidie. Een compleet overzicht vind je op: Energie subsidie wijzer

Milieu-impact van het isolatiemateriaal

Om isolatiemateriaal te maken zijn grondstoffen en energie nodig, maar de milieu-impact daarvan valt in het niet bij de energie die je in huis bespaart. Isolatiemateriaal gaat lang mee: over de volledige levensduur bespaar je al snel meer dan 100 keer zoveel energie als het kostte om de materialen te maken.

Ook zijn de meeste isolatiematerialen aan het einde van hun levensduur opnieuw te gebruiken als isolatiemateriaal of grondstof. Zorgvuldige sloop en scheiding van materialen helpt daarbij. Isolatiemateriaal dat mechanisch is bevestigd (bijvoorbeeld met nietjes) of los op de bodem ligt, kan bijvoorbeeld makkelijker weggehaald en gerecycled worden dan materiaal dat is gelijmd of gespoten (gespoten PUR-schuim zit bijvoorbeeld aan de vloer vast).

Niet vergeten: ventilatie!

Ventilatie in de kruipruimte is heel belangrijk. Zonder ventilatie kan radongas ophopen in de kruipruimte en kunnen vochtproblemen ontstaan, zowel bij een betonnen als bij een houten vloer. Als je je vloer gaat isoleren, let dus op (of bespreek met het isolatiebedrijf) dat het isolatiemateriaal de ventilatiegaten niet blokkeert.

Vloerisolatie helpt tegen huisstofmijt

Heb je vloerbedekking (tapijt) of losse vloerkleden? Dan is het extra verstandig om je vloer te isoleren. Op een niet-geïsoleerde vloer met tapijt komt namelijk meer huisstofmijt voor. Zo’n vloer is kouder en vochtiger en daar houdt de huismijt van. Vloerisolatie zorgt voor een warmere en drogere vloer en dus voor minder huisstofmijt. Ter vergelijking: op een niet-geïsoleerde vloer met tapijt zitten 2 tot 3 keer zoveel allergenen (huismijten) als op een geïsoleerde vloer met tapijt. Heb je klachten aan je luchtwegen, dan kun je trouwens beter een gladde vloer (hout, vinyl, linoleum, laminaat) nemen: daar zit nog minder huisstofmijt op.

Hoeveel ventilatie heb je nodig?

Onder een houten vloer: Per vierkante meter houten vloer moet er 4 cm2 aan ventilatieopeningen (roosters) zijn in de buitenmuren. Let erop dat ze verdeeld zijn over 2 buitenmuren die tegenover elkaar liggen.
Onder een betonnen vloer: zorg voor 1 cm2 ventilatieopening per m2 vloeroppervlak. Verdeel de ventilatieopeningen over 2 buitenmuren die tegenover elkaar liggen. Heb je in de kruipruimte een gasleiding zonder mantelbuis? Houd dan 4 cm2 per vierkante meter vloer aan.

vloerisolatie ventileren

Offertes Aanvragen starten:

Deze website maakt gebruik van Cookies

View more
Accepteren en Doorgaan