Vloerverwarming aanleggen voor een warme winter

Vloerverwarming aanleggen wordt vaak als een luxe gezien maar hoeft niet duur te zijn. Soms kun je volstaan met minimale ingrepen waardoor de kosten alleszins redelijk blijven. Er zijn drie manieren waarop vloerverwarming gelegd kan worden. Ontdek ze in dit artikel. Ook geven we in dit artikel wat meer informatie over de combinatie met zonnepanelen en een warmtepomp.

Vloerverwarming plaatsen volgens opbouw van de vloer

Wanneer er nog geen afwerkchape ligt, bijvoorbeeld bij nieuwbouw, dan ligt het voor de hand om de vloerverwarming in de chape zelf te leggen. De vloeropbouw blijft dan gering en de warmteafgifte is over het algemeen erg goed. Bij een bestaande chape die voldoende dik is, kiest men er vaak voor om de leidingen in de bestaande vloer te frezen. Dat gaat erg snel waardoor de kosten beperkt kunnen blijven.

woonkamer vloerverwarming

1. Vloerverwarming in de chape

Deze methode is het meest geschikt wanneer er nog geen dekvloer is gelegd. Als eerste wordt een laag isolatie aangebracht zodat er zo min mogelijk warmte aan de onderzijde van de leidingen verloren gaat. Dat kunnen isolatieplaten zijn van kunststof schuim maar vaak gebruikt men ook PUR schuim. De verwarmingsleidingen worden hierna met speciale tackerclips aan het isolatiemateriaal geniet.

Indien het om een gewapende vloer gaat met metalen netten, bevestigt men de leidingen aan de netten zelf. In de handel zijn ook speciale noppenplaten verkrijgbaar waarin de leidingen geklemd kunnen worden.

Gratis Vloerverwarming Offertes aanvragen:

2. Vloerverwarming infrezen

Bij het infrezen van de vloerverwarming gebruikt men een speciale vloerfrees waarmee sleuven van ongeveer 17 mm diep in de chape worden gefreesd. Hierin worden vervolgens de leidingen van de vloerverwarming gelegd. Omdat de kunststof buizen precies in de sleuven passen, blijven ze goed liggen. Na het aansluiten van de leidingen op de verdeelunit wordt het systeem getest en kan de vloer weer netjes geëgaliseerd worden. Het infrezen van vloerverwarming is een populaire methode die vaak toegepast wordt in woningen waar reeds een afwerkvloer ligt.

3. Vloerverwarming óp een bestaande vloer

Bij dit systeem komt de vloerverwarming bovenop de dekvloer te liggen. Het nadeel hiervan is dat de vloeropbouw groter wordt en deze ruimte is er niet altijd. Soms heb je echter geen andere keuze (bijvoorbeeld bij een houten vloer) of is het gewoon goedkoper om te kiezen voor een opbouw systeem. De verwarmingsleidingen worden dan in een isolatiepakket gelegd dat zich op de dekvloer bevindt. Speciale metalen lamellen zorgen ervoor dat de warmte goed verdeeld wordt over het vloeroppervlak en dat de warmte-uitstraling naar boven effectief kan plaatsvinden.

offerte vloerverwarming

Prijs vloerverwarming leggen

Gemiddeld genomen is het infrezen van vloerverwarming het goedkoopst. Reken minimaal op een bedrag van 800 tot 1200 euro voor een oppervlak van 20m². Het leggen van vloerverwarming in de chape kost gemiddeld 1000 tot 1400 euro voor 20m². Het is raadzaam om de werken te laten uitvoeren door een professional. Voor de beste prijs, vergelijk je best offertes op maat van verschillende bedrijven. Dat kan hier gratis via onze offertepagina voor vloerverwarming.

woonkamer vloerverwarming

Stappenplan vloerverwarming installeren

Meestal gebeurt het leggen van vloerverwarming in de volgende stappen:

1. Isolatie leggen (schuimplaten of gespoten PUR).
2. Aanbrengen van randisolatie (deze dient ter voorkoming van scheuren in de dekvloer en heeft tevens een geluidsisolerende functie).
3. Vloerverwarming leggen (tackeren, binden op de netten of vastklikken in noppenplaat).
4. Leidingen aansluiten en testen van het systeem op lekkages.
5. Afwerken van de vloer.

Hoe lang duurt het om te installeren

Voor het aanleggen vloerverwarming moet je rekenen op één werkdag. Mocht je de klus alleen gaan doen dan moet je, afhankelijk van de moeilijkheidsgraad wel rekening houden met twee dagen werk, tenzij je het met meerdere personen doet. Het ophangen van de verdeelunit en de overige voorbereidende werkzaamheden kunnen immers ook flink wat tijd in beslag nemen.

Inschakelen vloerverwarming

Dat hangt vooral af van het soort dekvloer en de vloerafwerking. Stel dat je bijvoorbeeld tegels hebt gelegd op de vloer dan zul je in de regel vier weken moeten wachten voordat je de vloerverwarming kan gebruiken. Gaat het om een geheel nieuwe dekvloer dan ben je minimaal zes tot acht weken verder voordat deze voldoende uitgehard is. Hierna moet je nog een stookprotocol aanhouden waarbij de temperatuur van de vloerverwarming langzaam opgevoerd wordt. Indien je dit niet zou doen loop je de kans dat de vloer gaat scheuren door te grote temperatuurverschillen. Is een vloerverwarming wel duurzaam?

Elektrische vloerverwarming als bijverwarming

Naast vloerverwarming door middel van water zijn er ook nog elektrische vloerverwarmingssystemen. Deze systemen zijn vanwege het hoge energieverbruik echter voornamelijk als bijverwarming interessant, bijvoorbeeld in een badkamer. Je hoeft dan niet te investeren in een dure cv ketel en hoeft ook geen leidingen te trekken. Elektrische vloerverwarming kan dus zeker nuttig zijn, maar niet als hoofdverwarming omdat een elektrisch systeem niet kan concurreren met energiezuinige vloerverwarmingssystemen op water.

vloerverwarming badkamer

Kan vloerverwarming op zonnepanelen?

Kun je vloerverwarming met zonnepanelen combineren? Het korte antwoord op deze vraag is ja. Het is zeker mogelijk om indirect de elektriciteit uit zonne-energie te gebruiken voor jouw (elektrische) vloerverwarming.

Vloerverwarming aanleggen in combinatie met een warmtepomp

Vloerverwarming is een zeer comfortabele manier van het verwarmen van een ruimte. De vloerverwarming bestaat uit buizen waar warm water doorheen stroomt. Het warme water verwarmt de vloer en de vloer verwarmt op haar beurt de ruimte. De temperatuur van het water is relatief laag en daarom is een warmtepomp bij uitstek geschikt. Hoe kleiner de temperatuurtrap is die een warmtepomp moet maken, hoe groter het rendement is. De combinatie van vloerverwarming en een warmtepomp is daarom ijzersterk, met een laag energieverbruik tot gevolg. Daarnaast kan je zomers ook nog eens koelen.

Soort warmtepomp voor vloerverwarming

Er zijn verschillende soorten warmtepompen geschikt voor de combinatie met vloerverwarming, de lucht/water warmtepomp, hybride warmtepomp en een water/water warmtepomp.

Al deze warmtepompen verwarmen water, die vervolgens wordt rondgepompt door het circuit van buizen onder de vloer om warmte af te geven. Alleen de opwekking van het warme water verschilt.

Een hybride warmtepomp is een lucht/water warmtepomp gecombineerd met een Cv-ketel op gas. Bij vloerverwarming is dit geen oplossing, een volledige warmtepomp is dan absoluut toereikend en de Cv-ketel kan gewoon weg. Alleen wanneer er oude radiatoren in een slecht geïsoleerd huis aanwezig zijn kan een hybride systeem een overweging zijn.

De water/water warmtepomp gebruikt de warmte van de aarde als warmtebron. Er wordt een leidingcircuit aangelegd onder de grond om warmte uit de aarde te onttrekken. Omdat dit effect heeft op de aarde, worden deze bronnen zwaarder belast door de overheid om het gebruik ervan te ontmoedigen. Daarnaast is de aanleg van deze bronnen vrij kostbaar, waardoor de terugverdientijd vaak niet interessant is. Daarnaast zijn er gevallen bekend waarbij er problemen zijn met de bron.

Een lucht/water warmtepomp haalt warmte uit de buitenlucht. Deze warmtepomp is zeer betrouwbaar en bovendien zeer efficiënt, vandaar dat deze vorm op grote schaal wordt toegepast. Afhankelijk van de situatie en toepassing is de terugverdientijd vaak mogelijk binnen enkele jaren. Lees meer over de lucht/water warmtepomp. Deze warmtepomp geniet in de meeste gevallen onze voorkeur.

Deze website maakt gebruik van Cookies

View more
Accepteren en Doorgaan