Vloerverwarming Badkamer

Vloerverwarming badkamer aanleggen? Je denkt erover na om de badkamer van vloerverwarming te voorzien. Wellicht ben je de badkamer aan het verbouwen of aanleggen en zie je vloerverwarming als extra optie wel zitten. Wat kost het aanleggen van vloerverwarming in de badkamer en welke verschillende mogelijkheden heb je? Lees het hier.

vloerverwarming badkamer

Waarom vloerverwarming in de badkamer?

Het grote voordeel van vloerverwarming is dat deze onzichtbaar is. Je hoeft er in de ruimte waar je bent geen rekening mee te houden dat de vloerverwarming er ligt. In deze ruimte hoeft er ook niet gelet te worden op radiatoren. Er is nog een ander voordeel van vloerverwarming in de badkamer en dat is dat het zorgt voor een lage stofopbrengst. Bij de elektrische vloerverwarming wordt er voor gezorgd dat de temperatuurverdeling gelijkmatig is. Er is sprake van een relatieve luchtvochtigheid, want door de lage temperatuur van de lucht kan deze ongeveer 11% lager uitvallen dan wanneer de keuze wordt gemaakt voor verwarming met radiatoren.

Een vloerverwarming is tegenwoordig geen luxe meer

elektrische vloerverwarming badkamer aanleggen

Tegenwoordig worden er niet veel badkamers meer verkocht zonder vloerverwarming. Dit komt omdat veel mensen weten hoe prettig het is als je uit bad stapt of uit de douche komt en de vloer is lekker warm. Het brengt niet zoveel kosten met zich mee en het geeft je veel extra comfort. In veel nieuwbouwwoningen wordt dit vaak meteen gerealiseerd. De vloerverwarming wordt gelegd en dan wordt alles betegeld. Veel mensen vinden het prettig dat zij kunnen genieten van de vloerverwarming in de badkamer. Wanneer je er over nadenkt om een nieuwe badkamer aan te schaffen en je wilt alle tegels er uit halen en het bad er uit, dan kun je ook meteen denken aan vloerverwarming. Je bent dan toch aan het verbouwen en het gaat dan in een keer door. Je profiteert van een groot aantal voordelen en de vloerverwarming neemt geen extra ruimte in beslag, je hebt dus echt alleen maar voordelen die je als je deze eenmaal hebt ervaren, niet meer wilt missen.

Vloerverwarming badkamer kosten

Veruit de meest populaire vloerverwarming is de traditionele vloerverwarming infrezen, daarom vertellen we met name hierover. Door de buisafstand (H.O.H. afstand) ten opzichte van elkaar klein te houden creëer je genoeg warmte in de badkamer om radiatoren achterwege te laten. Kies je voor een grotere H.O.H. afstand, omdat je de vloerverwarming slechts als bij- of comfomfortverwarming wilt inzetten in je badkamer, dan zijn extra radiatoren noodzakelijk. We hebben 3 praktische kosten opties samengesteld wat we veel tegenkomen:

De goedkoopste optie

Je hebt een kleine badkamer en slechts 1 groep vloerverwarming is voldoende om de badkamer geheel te voorzien van warmte. De oppervlakte van je badkamer is maximaal 5 m2. In dit geval houd je rekening met een bedrag van ongeveer € 650, inclusief materiaal, montage, btw en eventuele infreeswerkzaamheden.

De meest voorkomende optie

Je beschikt over een middelgrote tot grote badkamer die je van vloerverwarming wilt voorzien. De vloerverwarming dient als hoofdverwarming, omdat er verder geen gebruik wordt gemaakt van radiatoren. Een badkamer tot 20 m2 voorzien van vloerverwarming kost gemiddeld € 775, inclusief materiaal, montage, btw en eventuele infreeswerkzaamheden.

De luxe optie

Je hebt een zeer riante badkamer die groter is dan 20 m2 en je wilt deze graag voorzien van vloerverwarming als hoofdverwarming of comfortverwarming. Bij vloerverwarming als hoofdverwarming in de badkamer met een oppervlakte van 20 m2 tot 40 m2 of bij vloerverwarming als bijverwarming met een oppervlakte van 40 m2 tot 80 m2 houd je rekening met een gemiddelde prijs van € 875 tot € 1.155. Deze prijs is inclusief materiaal, montage, btw en het eventuele infrees werkzaamheden.

De prijsopbouw van vloerverwarming in badkamer

De prijsopbouw waar je rekening mee dient te houden op vlak van vloerverwarming in de badkamer is eigenlijk zeer transparant. De prijsopbouw bestaat dan ook uit slechts 3 delen. We onderscheiden op dit vlak de materiaalkosten (goed voor 48 procent van de totale som) van de arbeidskosten (goed voor 47 procent van het totale prijskaartje). De resterende 5 procent van de kosten is voorbehouden voor de afvoerkosten die eventueel gemaakt dienen te worden.

Jij als eigenaar van de woning kan op verschillende manieren besparen op het realiseren van vloerverwarming in je badkamer. De afvoerkosten van 5 procent kan je bijvoorbeeld kwijtspelen door zelf eventueel afval weg te brengen. Bovendien zorgt het niet onaanzienlijke aandeel aan arbeidskosten er voor dat ook een vergelijking uitvoeren meteen een behoorlijk verschil kan maken. Het mag dan ook duidelijk zijn, de plaatsing van je vloerverwarming in de badkamer uit te besteden is het altijd interessant om rekening te houden met deze bespaartips.

Keuze 1: Welk type vloerverwarming?

In de badkamer van je woning kan je een keuze maken uit twee verschillende soorten vloerverwarming. We onderscheiden op dit vlak de traditionele vloerverwarming van de elektrische vloerverwarming. De elektrische variant heeft als belangrijkste voordeel dat ze in aankoop voordeliger is en sneller af en aan kan worden gezet, maar op vlak van algemeen verbruik is de traditionele vloerverwarming nog steeds veruit de interessantste.

Keuze 2: Hoofd- of bijverwarming?

Zoals eerder op deze pagina reeds aangegeven is het altijd van belang om voor jezelf uit te maken of je uiteindelijk kiest voor vloerverwarming als hoofd- of als bijverwarming. In het eerste geval dien je er rekening mee te houden dat de gemiddelde kostprijs zo’n 150 euro per systeem hoger zal komen te liggen. Dit prijsverschil is zeer beperkt, maar in de praktijk heeft kiezen voor vloerverwarming als hoofdverwarming in je badkamer wel grote gevolgen. Zo zal je geen gebruik meer moeten maken van radiatoren waardoor er binnen in je woning heel wat ruimte kan worden bespaard.

Keuze 3: Eventuele extra opties

Wanneer je er uiteindelijk voor hebt gekozen om in je badkamer gebruik te maken van traditionele vloerverwarming zal je merken dat er verschillende extra opties een niet onbelangrijke invloed kunnen hebben op het prijskaartje dat in rekening wordt gebracht, in tegendeel. Hoewel onderstaande opties als vanzelfsprekend niet altijd noodzakelijk zijn kunnen ze in bepaalde omstandigheden toch een niet onbelangrijke meerwaarde betekenen.

Interessante bespaartips

Ben je er ondertussen ook wel van overtuigd dat vloerverwarming in jouw badkamer een absolute meerwaarde kan betekenen? Wil je er omwille van deze reden dan ook graag voor kiezen om vloerverwarming te plaatsen, maar ben je een beetje geschrokken van de hoge kostprijs? Door middel van onderstaande bespaartips wordt vloerverwarming in je badkamer plaatsen meteen een behoorlijk stuk voordeliger.

Kiezen voor traditionele vloerverwarming. Het mag dan op vlak van investering iets duurder zijn, kiezen voor traditionele vloerverwarming levert je op het einde van de rit altijd een aantrekkelijk financieel voordeel op. De vaste kosten liggen voor traditionele vloerverwarming op jaarbasis dan ook gemiddeld 70 euro lager in vergelijking met elektrische vloerverwarming.
Meerdere projecten. Het is altijd interessant om er voor te kiezen om meerdere projecten te laten combineren. Wil je bijvoorbeeld niet alleen vloerverwarming laten aanleggen, maar beschik je tevens over een verouderde cv-installatie welke dringend aan vervanging toe is? Laat deze verschillende werkzaamheden dan bij voorkeur samen uitvoeren. Je zal merken dat dit je in de praktijk altijd een financieel voordeel zal opleveren.
Kiezen voor bijverwarming. Het is beslist niet noodzakelijk om altijd te kiezen voor vloerverwarming als hoofdverwarming, in tegendeel. Wel brengt dit als (extra) interessant voordeel met zich mee dat je heel wat ruimte kan besparen doordat er geen radiatoren meer gebruikt dienen te worden. Kiezen voor vloerverwarming als bijverwarming zal evenwel het comfort in de badkamer reeds aanzienlijk verhogen waardoor ze ook in deze vorm een interessante meerwaarde kan betekenen.

In contact komen met specialisten?

Als je vrijblijvend advies wilt ontvangen dan kun je het beste via onderstaand formulier tot 4 gratis offertes van vloerverwarming specialisten vergelijken. Zo weet je waar je aan toe bent en zo kun je tot wel 30% op de kosten van een vloerverwarming in je badkamer besparen.