Vloerverwarming Woonkamer

Vloerverwarming woonkamer aanleggen? Wil je ook in je woonkamer steeds kunnen genieten van een heerlijk, aangenaam warm gevoel? In dat geval is het beslist interessant te noemen om er gebruik te maken van vloerverwarming.
een elektrische vloerverwarming woonkamer kan in tegenstelling tot wat veel mensen denken niet alleen worden gerealiseerd onder nieuwe vloeren, ook onder reeds bestaande vloeren kunnen ze worden geplaatst. Ben je ook van plan om vloerverwarming te gebruiken in je woonkamer, maar wil je eerst een goed beeld hebben van de gemiddelde kostprijs die hieraan verbonden is en gratis to 4 offertes aanvragen? Lees dan snel verder en kom er alles over te weten!

vloerverwarming woonkamer

De voordelen van elektrische vloerverwarming in de woonkamer

In de woonkamer breng je relatief veel tijd door en comfort is dus belangrijk. Het moet er een groot deel van de dag aangenaam warm zijn, en snel en gelijkmatig kunnen opwarmen. Vaak is de woonkamer het grootste vertrek in huis, wat zeker geldt als je een open of geschakelde keuken heeft. Verwarming met radiatoren zorgt voor luchtcirculatie en kan een grote en/of hoge ruimte niet goed gelijkmatig verwarmen:

door luchtcirculatie krijg je snel last van tocht of koude luchtstromen over de vloer. Elektrische vloerverwarming in de woonkamer kent dat probleem niet:

de stralingswarmte die wordt afgegeven zorgt over het hele vloeroppervlak direct voor gelijkmatige opwarming van de objecten en de lucht van onderaf.

kosten vloerverwarming woonkamer

Verschillende factoren zullen een directe impact hebben op de prijs die voor vloerverwarming in de woonkamer in rekening wordt gebracht. Zo onderscheiden we bijvoorbeeld de elektrische van de traditionele vloerverwarming die wordt aangesloten op een CV-installatie. Beide systemen beschikken over hun specifieke voor- en nadelen. Daar waar de klassieke vloerverwarming betrouwbaar en zeer energiezuinig is geldt dat niet voor elektrische vloerverwarming. Deze laatste heeft dan weer als voordeel dat ze efficiënt aan en uit kan worden gezet. Toch blijft de traditionele vloerverwarming veruit het populairst.

Wanneer je uiteindelijk de keuze hebt gemaakt om in je woonkamer (net als in de rest van je woning waarschijnlijk) gebruik te maken van de traditionele vloerverwarming is het altijd interessant om deze te laten plaatsen door een echte specialist. Alleen op deze manier wordt er voor gezorgd dat een mogelijke lekkage door een foutieve plaatsing kan worden voorkomen. Het achteraf open moeten breken van je vloer omdat er een probleem is zal je uiteraard ten allen tijde koste wat het kost willen voorkomen.

Het spreekt naast bovenstaande voor zich dat ook de oppervlakte van je woonkamer een zekere invloed zal hebben op het kostenplaatje dat is verbonden aan de vloerverwarming voor in de woonkamer. Daarnaast, bij traditionele vloerverwarming geldt, hoe dichter de buizen bij elkaar liggen, des te efficiënter de verwarming zal werken. Het is belangrijk om op voorhand voor jezelf uit te maken of de vloerverwarming in de woonkamer dienst zal doen als hoofdverwarming of ze gewoon moet zorgen voor lekker warme voetjes. Dit is uiteraard een keuze die je zelf zal moeten maken.

Wil je een concreet beeld hebben van het kostenplaatje waar je gemiddeld rekening mee kan houden wanneer je vloerverwarming voor in de woonkamer wenst te voorzien? We hebben 3 opties voor je gemaakt wat veel voorkomt om een globale prijs indicatie te geven alvorens je via ons makkelijk tot 4 offertes kan opvragen.

De goedkope optie

Je hebt een redelijk kleine woonkamer (tot 20 m2) en je besluit deze te voorzien van traditionele vloerverwarming als bijverwarming. Dit houdt in dat er in de woonkamer een aantal radiatoren blijft hangen om de kamer volledig te voorzien van warmte. De vloerverwarming is alleen bedoeld voor warme voeten. Voor een vloerverwarming als bijverwarming tot 20 m2 reken je op ongeveer € 750 tot € 900 inclusief materiaal, montage, btw en eventuele infreeswerkzaamheden.

De meest gekozen optie

Je beschikt over een gemiddelde woonkamer van 30 m2 tot 75 m2 waar je vloerverwarming in wilt aanbrengen. De vloerverwarming dient als uitgebreide bijverwarming, omdat er slechts een klein aantal radiatoren aanwezig zijn. De vloerverwarming draagt in dit geval bij aan de opwarming van de gehele woonkamer. Voor dit project houd je rekening met een bedrag van gemiddeld € 850 tot € 1.300 inclusief materiaal, montage, btw en eventuele infreeswerkzaamheden.

De luxe optie

Je hebt een riante woning met een woonkamer groter dan 60 m2 en je besluit deze geheel te voorzien van vloerverwarming als hoofdverwarming. De H.O.H. afstand dient dan ongeveer 10 cm te zijn om de ruimte compleet te kunnen voorzien van warmte. Een project als dit kost gemiddeld € 1.400 tot € 2.000 inclusief materiaal, montage, btw en eventuele infreeswerkzaamheden.

Welke ruimtes zijn geschikt voor vloerverwarming op elektriciteit?

Elektrische vloerverwarming is voornamelijk interessant in ruimtes die niet constant verwarmd hoeven te worden zoals de badkamer, het toilet, garage en hobbyruimte. Dit type verwarming is makkelijk aan te leggen waardoor de installatiekosten beperkt blijven. Je hebt ook geen dure CV ketel nodig of ander verwarmingstoestel. Wanneer je de verwarming niet continu hoeft te gebruiken kan een dergelijk systeem economisch gezien aantrekkelijk zijn. Voor ruimtes die continu moeten worden verwarmd zoals een woonkamer of slaapkamer is elektrische vloerverwarming minder geschikt omdat de stroomkosten op lange termijn dan te ver gaan oplopen.

vloerverwarming keuken

Welke vloerbedekking is geschikt als afwerking?

woonkamer vloerverwarming

In principe kun je alle soorten vloerbedekking in combinatie met vloerverwarming gebruiken maar niet alle soorten vloerbedekking laten de warmte even goed door. Om vloerverwarming te laten renderen is het van belang dat de warmte uit de vloer zoveel mogelijk ongehinderd kan opstijgen. Steen geleidt warmte beter dan hout en daarom is een stenen vloerbedekking beter geschikt voor vloerverwarming dan een houten vloerbedekking. Andere soorten vloerbedekking kunnen ook toegepast worden in combinatie met vloerverwarming, zij het onder een aantal voorwaarden.

Steenachtige materialen (keramische tegels, natuursteen, plavuizen): Deze zijn perfect geschikt voor elektrische vloerverwarming. De warmte wordt goed opgenomen en afgegeven.
Tapijt: Tapijt kan gebruikt worden in combinatie met vloerverwarming maar niet alle soorten tapijt zijn even geschikt. Op het label van de vloerbedekking kun je zien of het tapijt geschikt is voor vloerverwarming. Tapijt met een rug van foam is sowieso niet geschikt.
Vinyl: Vinyl en andere soorten kunststof vloerbedekkingen zijn meestal wel geschikt voor gebruik in combinatie met elektrische vloerverwarming. Het is net als tapijt niet het meest ideale materiaal maar meestal beter geschikt dan hout.
Houten vloerbedekking (parket, laminaat): Een houten vloerbedekking kan gebruikt worden maar er moet dan wel isolatie onder de verwarmingsfolie worden aangebracht om te voorkomen dat de warmte niet aan de onderzijde van de folie verloren gaat. De houten vloerbedekking mag ook niet te dik zijn en moet speciaal geschikt zijn voor vloerverwarming. Hout is een goede isolator en in het geval van vloerverwarming is dit juist nadelig.

Offertes voor vloerverwarming ontvangen?

Bovenstaand hebben we alvast wat prijsindicaties en opties besproken. Kies voor een erkend installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je gratis en vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 4 specialisten.