Vochtbestrijding Kelder
Vochtbestrijding Kelder oplossen. Heb je last van vocht in je kelder? Dan is het belangrijk om dit op te lossen voordat het grote problemen veroorzaakt. Je wilt natuurlijk niet dat hout gaat rotten, verf afbladdert en al helemaal niet dat de kelder vol met water komt te staan. Om zeker te weten dat de vochtbestrijding in een kelder op de juiste manier gebeurt, is verstandig om een specialist in te schakelen. Wij als Fixmijnhuis.nl vergelijken de beste specialisten voor jou die de oorzaak van het probleem in kaart brengen om vervolgens over te gaan tot een geschikte vochtbestrijding maatregel op maat. Ben je opzoek naar vochtbestrijding in uw kelder? Vraag dan hier vrijblijvend een gratis analyse aan.

De oorzaken, oplossingen & handige informatie
Een kelder is een buitengewoon slimme en handige ruimte, waarin je een brede variëteit aan spullen op kunt slaan. In sommige kelders is het zelfs mogelijk om geheel aparte leefruimten te maken. Denk aan een speelkamer voor de kinderen, wijnkelder of misschien zelfs een heuse mancave! Maar om van dergelijke plannen een succes te maken, is het noodzakelijk dat de kelder schoon en droog is.
Helaas is de werkelijkheid een stuk anders. Veruit de meeste kelders lijden onder een diversiteit aan vochtproblemen, waardoor het al snel bedompt, muf en vochtig in een kelderruimte kan zijn. Je kan hier aardig wat problemen door ondervinden, want vocht is nu eenmaal zeer slecht voor zowel huizen als de bewoners van het pand. Op deze pagina vertellen wij je meer over de risico’s van vocht in een kelder, de oplossingen die wij bieden en waar je zelf op kunt letten om een vochtige kelder tegen te gaan. Hoe pakken we een vochtige kelder aan?
Waarom zijn kelders extra gevoelig voor vocht?
Een kelder is ondergronds gelegen. Dit betekent, dat de meeste kelders geen of slechts weinig toegang hebben tot frisse en droge lucht. Zodoende hebben vele soorten vocht niet alleen ruim baan om binnen te komen, maar de vochtige lucht kan de kelder tevens niet uit. Hierdoor zal vocht continu in deze ruimte blijven circuleren en dit zal op termijn de bouwmaterialen beschadigen.
Maar niet alleen dat: ook spullen die in uw kelder liggen zullen beschadigd raken. Daarnaast zal het vocht in de kelder aanleiding vormen tot diverse andere problemen, zoals salpetervorming, muurzouten, schimmelgroei en soms zelfs opstijgend vocht dat in andere delen van je huis ravage aanricht. Het is daarom zaak uw kelder goed te beschermen tegen vocht. Maar om de juiste behandeling te kiezen, zul je eerst de oorzaak moeten achterhalen. Daarover nu meer.
Grondvocht
Elke kelder is letterlijk omgeven door vocht: grondvocht. De bodem bevat een redelijk grote hoeveelheid vocht, des te meer indien je in natte gebieden woont waar het veel regent. Door fijne haarscheurtjes, slecht beton en poreus gesteente kan grondvocht zodoende snel je kelder binnenkomen.
Sijpelwater
Naast grondvocht is ook regen een belangrijke factor die bij kan dragen aan een vochtige kelder. Wanneer het veelvuldig regent en de straten blank staan, dan zal het vocht een uitweg proberen te vinden wanneer de putten overstromen. Dit fenomeen noemt men sijpelwater. Via eerder genoemde zwakke plekken, maar ook roosters en afdichtingen kan dit vocht zomaar in je kelder terechtkomen.
Condensatie
Een groot probleem voor vele kelders! Kelders hebben vaak geen ramen of deuren, waardoor je de ruimte nagenoeg niet natuurlijk kunt ventileren. En wat gebeurt er als een ruimte niet wordt geventileerd? Dan zal de vochtige lucht niet weg kunnen gaan. Op die manier zal het condenseren tegen oppervlakken zoals muren, vloer en plafond. Hierdoor blijven deze materialen continu nat en zal de kwaliteit van de constructie van de kelder telkens een beetje meer af nemen.
Lekkende afdichtingen en roosters
Ook afdichtingen en roosters kunnen problemen geven, zeker wanneer het zoals eerder aangegeven veel regent. Het sijpelwater kan dan via deze openingen zeer gemakkelijk uw kelder binnenkomen, waardoor u ook vochtplekken kunt waarnemen. Daarnaast vormt dit een extra groot risico indien afdichtingen elektrische kabels bevatten.
Lekkages rondom en onder de kelder
Als laatste verdienen ook lekkages een prominente rol in dit artikel. Elke kelder is vrijwel altijd omgeven door leidingen en rioleringsbuizen, waardoor lekkages vaak juist in een kelder veel hinder kunnen geven. Ook zeer kleine lekkages, want indien onopgemerkt, kunnen deze na verloop van tijd grote vochtplekken teweeg brengen.

Vochtbestrijding Kelder, hoe te starten en behandelen?
Er zijn veel oorzaken van vocht in de kelder zoals je kunt lezen. Maar gelukkig bestaan er ook veel goede oplossingen. Sommige vochtproblemen in de kelder vereisen slechts een plaatselijke behandeling, terwijl andere vochtproblemen om een totaalaanpak vragen. Wij lichten een aantal vochtbestrijding kelder behandelingen voor je toe:
Het Injecteren van zwakke plekken
Heeft je kelder te kampen met enkele beschadigingen in de muur? Waarlangs vocht naar binnen komt? Dan kan muurinjectie een prima oplossing zijn. Er worden dan gaten in de muren geboord, waarna er met een speciaal middel de muren worden geïnjecteerd. Dit middel verhardt en zorgt voor een nieuwe ondoordringbare laag, waarlangs vocht niet meer naar binnen kan komen.
Het Repareren van afdichtingen, roosters en lekkages
Is de oorzaak van het vocht in de kelder te wijten aan specifieke oorzaken zoals lekkages? Dan doe je er natuurlijk goed aan, om deze zo snel als mogelijk te repareren. Bel voor gebarsten leidingen liefst altijd een loodgieter of specialist, want zelf te werk gaan heeft vaak nadelige consequenties. Leidingen kunnen diep zitten en je kunt zelfs leidingen nog erger beschadigen, waardoor het probleem alleen maar groter wordt.
Afdichtingen kan je relatief snel herstellen met een speciale afdichtingskit, maar ook in dit geval raden wij een specialist aan. Zeker indien er elektrische bedrading door de afdichting loopt: in combinatie met water vormt dit immers een levensbedreigend risico. Roosters dien je ook goed af te dichten zodat water niet meer binnen kan komen.

Kelderdichting om al het vocht buiten de deur te houden
Kelderdichting is een totaaloplossing, die geen enkel soort vocht nog toegang biedt tot je kelderruimte. De specialisten zullen de kelder dan deels afkappen, waarna er geheel nieuwe materialen plaatsen om en om. Dit bestaat onder andere uit speciale mortel, waterdichte lagen en harslagen. De combinatie van al deze materialen op elkaar zorgt voor een geheel waterdichte afwerking, die alles perfect afsluit. In dit geval gaat het om de zogeheten stijve kelderbekuiping of –dichting, omdat de materialen die worden gebruikt bestaan uit diverse harde afwerkingslagen. Tevens kunnen de specialisten soepele kelderbekuiping voor je realiseren, dit noemt men ook wel drainage. Dit lichten we hieronder voor je toe.
Kelderdrainage als alternatieve totaaloplossing
Een andere totaaloplossing bestaat uit kelderdrainage, dus ook wel soepele kelderbekuiping genoemd. Het verschil met kelderdichting is, dat er ook een speciaal noppenmembraan wordt geplaatst dat met behulp van een waterpomp de hele tijd vocht afvoert. Dit gebeurt onder de keldervloer door en belandt zoals al het andere water in de reguliere afvoer. Zowel kelderdichting als kelderbekuiping worden meestal toegepast in combinatie met het storten van een gloednieuwe en sterke betonvloer.
Ventilatiesysteem voor je kelder
Condens is een veelvoorkomend vochtprobleem in kelders. In een vochtige donkere ruimte kan gemakkelijk schimmel ontstaan. Mocht je schimmel in je kelder of souterrain hebben, dan kunnen onze experts dit vaak oplossen door een ventilatiesysteem. Met dit systeem wordt de lucht in je kelder regelmatig ververst waardoor vocht en condens geen kans krijgt.
Gratis inspectie & analyse aanvragen
Verschillende oorzaken van vocht in je kelder vragen dus ook om verschillende oplossingen op maat. Fixmijnhuis.nl is al meer dan 15 jaar gespecialiseerd in het vergelijken van vochtbestrijding specialisten in onder andere kelders. Wij zijn dus vochtexperts en helpen je graag met de juiste oplossing op maat waarmee we vocht in je kelder definitief bestrijden.
De juiste oplossing begint bij een analyse om in kaart te brengen wat precies de oorzaak is. Wanneer we de oorzaak hebben gevonden kiezen we voor een aanpak op maat om het probleem tot in de kern op te lossen. We kiezen dus niet voor een symptoombestrijding maar voor een effectieve en doeltreffende oplossing die jarenlang mee gaat.
Vraag vrijblijvend een analyse aan of heb je een andere vraag over vochtbestrijding? Vul onderstaand formulier in om gratis tot 4 specialisten te kunnen vergelijken om je probleem snel te kunnen oplossen.