Vochtbestrijding Muren

Vochtbestrijding muren? Er zijn verschillende soorten vochtproblemen en ze vereisen telkens een andere manier van vochtbestrijding. Een correcte diagnose van het probleem is dus essentieel om de juiste behandeling van het probleem te bepalen. Op deze pagina vind je een overzicht van vaak voorkomende vochtproblemen, hoe ze bestreden kunnen worden en aan welke kosten je je kan verwachten.

Vochtige muren verhelpen

Niemand zit erop te wachten, optrekkend vocht in de muren. Sterker nog: gele, bruine op zelfs zwarte schimmelvlekken kunnen zelfs behoorlijk ongezond zijn. Het stucwerk op de muur gaat soms ook afbrokkelen met nog meer ellende als gevolg. Het vocht in huis ontstaat door meerdere zaken en vaak is het een combinatie. Wat je ook kan meemaken is een samenhang van bouwkundige en gebruikerszaken die de oorzaak van het vocht op de muren was.

kosten vochtbestrijding

Opstijgend vocht in huis behandelen

Opstijgend vocht is een van de meest voorkomende vochtproblemen. Het gaat hierbij om grondvocht dat door het ontbreken of slecht werken van een vochtwering in de muren van een woning trekt. De muren slorpen als het ware het grondvocht op.

Vochtplekken ontstaan in eerste instantie dan ook onderaan de muren, toch kan het vocht zich op termijn verder in de muren verspreiden. Schimmels en een muffe geur zijn andere gevolgen van optrekkend vocht net als loskomende muurafwerking (behang, verf, pleisterwerk,…).

Hoe opstijgend vocht bestrijden?

Opstijgend vocht in huis bestrijden kan op verschillende manieren gebeuren:

Muren injecteren: er worden gaten in de vochtige muren geboord langswaar een vochtwerende gel geïnjecteerd wordt. Die gel ervoor zorgt dat de muur uiteindelijk gaat uitdrogen. Prijzen zijn ongeveer vanaf 100 euro per lopende meter.

Muren onderkappen: arbeidsintensieve en ingrijpende manier van vochtbestrijding waarbij de muren als het ware opgeheven worden om een vochtwerende laag te plaatsen. Deze laag verhindert het contact tussen het grondvocht en de muren zodat de vochtige muur geleidelijk aan kan uitdrogen.
Prijzen zijn ongeveer ook vanaf 100 euro per lopende meter. Ontdek hier meer over het onderkappen van muren.

Carebrick: innovatieve manier om opstijgend vocht te behandelen waarbij keramische kokers met gaten in de vochtige muren worden geplaatst. Daardoor ventileren de muren en verdampt het vocht. Prijzen zijn vanaf ongeveer 115 euro per lopende meter. 

Heb je te kampen met opstijgend vocht en ben je op zoek naar een vakman voor het behandelen van dit vochtprobleem? Via onze offertedienst kan je gratis en vrijblijvend prijsvoorstellen op maat aanvragen bij professionals in vochtbestrijding. Zo kan je makkelijk prijzen vergelijken en de voordeligste aanbieding ontdekken

Wat is doorslaand vocht?

Als gevolg van slijtage kan het gebeuren dat een gevelmateriaal poreus wordt. De gevelbekleding is dan niet langer in staat om het vocht af te stoten maar zal het net gaan absorberen. De buitenmuren vertonen vochtplekken en na verloop van tijd ontstaan er op de binnenmuren vochtplekken. Doorslaand vocht is niet alleen slecht voor het uitzicht van je woning, maar het is ook gevaarlijk voor de constructie. Bij vriesweer zal het vocht in de muren bevriezen, wat tot barsten kan leiden.

Hoe doorslaand vocht behandelen?

Gevel impregneren: bij gevelimpregnatie wordt een waterwerende laag op de buitenmuur aangebracht. Deze techniek kan overigens ook als preventieve vochtbestrijding tegen doorslaand vocht toegepast worden. Belangrijk is dat de gevel proper is, zodat het product goed kan werken. Er mag ook geen schade aan de gevel zijn. Gevelimpregnatie kost ongeveer 8 à 12 euro per m², (excl. kosten voor eventuele reiniging en/of herstellingen). Gratis en vrijblijvend prijzen op maat aanvragen voor het impregneren van buitenmuren kan via de online offertepagina.

Wat is condensatievocht?
In ruimtes zoals de keuken of de badkamer ontstaat heel wat vocht. Als deze vochtige lucht niet voldoende afgevoerd wordt, bijvoorbeeld door slechte of onvoldoende ventilatie, slaat hij neer op koude oppervlakken zoals ramen. Dit kan ook op muren voorkomen, vaak door een onderbreking in de isolatielaag in de muur (een koudebrug). Het kan onder meer tot vochtplekken op de muur en schimmelvorming leiden.

Beter fentileren is erg belangrijk

ventilatie is een belangrijk punt bij vochtbestrijding. Het is dan ook erg belangrijk dat het vocht dat ontstaat door te koken, te douchen,… afgevoerd wordt. Dit kan door ventilatieroosters of een ventilatiesysteem te plaatsen. Prijzen zijn ongeveer 3.000 euro voor de plaatsing van een ventilatiesysteem. Via de offertepagina kan je gratis en vrijblijvend prijzen op maat aanvragen voor de plaatsing van een ventilatiesysteem.
Isolatiewerken uitvoeren: het kan gebeuren dat condensatievocht zich voordoet op plaatsen waar de isolatielaag onderbroken is. Door beter te isoleren kan je dit dus vermijden.
Vochtprobleem oplossen: ook andere vochtproblemen zoals opstijgend of doorslaand vocht kunnen aan de basis liggen van een verhoogde luchtvochtigheid en condensatieproblemen als gevolg daarvan. Het vochtprobleem oplossen is dan de boodschap.
Het beter ventileren beter spreekt voor zich. Je kunt meer ramen open zetten en bouwkundige ventilatieroosters aanbrengen of laten brengen in muur en/ of kozijn. Oude kozijnen vervangen door waterbestendige kunststof kozijnen met roosters zie je op dat moment ook gekozen worden.

Het vochtgehalte in stucwerk

Het stucwerk moest er dus helemaal afgesloopt worden en daarna vervangen. De muur was gelukkig zelf nog droog genoeg met een vochtpercentage van 8%. Een normale muur heeft zo’n 5% vochtgehalte dus die 8% is geen probleem. 20% zou dat wel zijn maar het probleem was dus niet doortrekkend vocht van buiten naar binnen (of andersom) maar condensatie van intern vocht in huis op die koude muur die als koudebrug werkte. stucwerk plafond reparerenDus al het stucwerk op die muur moest gerepareerd worden, maar feitelijk is repareren vaak: deels eraf halen en opnieuw stuccen. Het stappenplan is dan als volgt:
Oorzaak wegnemen (in dit geval beter verwarmen in huis en echte afzuiging van keukenvocht naar buiten brengen
Stucwerk uitbesteden aan stucadoor
Stucwerk van de muur afslopen en afvoeren zodat het vochtige vieze stucwerk direct uit huis gaat
Vocht in muur meten naderhand om te zien of je wel kunt stuccen op een niet te natte muur (liefst 5% vochtgehalte)
Muur voorstrijken/ voorlijmen zodat het nieuwe stucwerk echt goed houdt
Stuccen met normale stuc (Knauf goudband, geelband of normale roodband) of nog liever met stuc zonder kalk

Lekkage

Het kan ook zijn dat vochtproblemen ontstaan als gevolg van een lek. Lekken kunnen bijvoorbeeld ontstaan aan een afvoerbuis of aan het verwarmingssysteem. Ze zijn niet altijd makkelijk op te sporen, maar kunnen wel grote schade veroorzaken.

Het is dan ook belangrijk om een lekdetectie te laten uitvoeren als je vermoedt dat je met een lek zit. Eens het lek gelokaliseerd is, kan men bepalen welke methode van vochtbestrijding men zal toepassen. De gemiddelde prijs voor zo’n lekdetectie ligt tussen 300 en 400 euro. Meer info over vaak voorkomende lekken en de werkwijze bij een lekdetectie vind je in dit artikel.

Lekkage

Prijs vochtbestrijding door een expert

Zoals je kon vaststellen, zijn er verschillende oorzaken van vochtproblemen. Het is dan ook belangrijk om eerst een correcte diagnose van het vochtprobleem te stellen zodat een gepaste bestrijdingsmethode kan bepaald worden. De prijs voor vochtbestrijding is afhankelijk van verschillende factoren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de omvang en de hardnekkigheid van het probleem en de uiteindelijk gekozen oplossing.

Om zeker te zijn van een correcte diagnose doe je er goed aan prijzen aan te vragen bij verschillende vochtbestrijders. Zo kan je verschillende methodes vergelijken en de voordeligste aanbieding kiezen. Wil je gratis en vrijblijvend prijzen van verschillende experts in vochtbestrijding vergelijken? Via de offertepagina kan je prijsvoorstellen op maat aanvragen voor jouw vochtprobleem.
Klik hier om prijzen op maat aan te vragen.

Offertes voor vochtbestrijding aanvragen?

Kies voor een gespecialiseerd vochtbestrijder en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 4 vakmannen actief in jouw buurt.