Elektrische warmtepomp

Bij een volledig elektrische warmtepomp, ook wel bekend als all-electric warmtepomp, is er geen ketel op gas meer nodig. De volledig elektrische warmtepomp is daarmee dus een duurzaam alternatief en een belangrijke stap naar gasloos wonen. De warmtepomp verwarmt het huis en zorgt voor warm water in de badkamer en keuken. Op deze pagina lees je alles hoe het werkt, wat de voordelen zijn en tot 4 Gratis offertes aanvragen.

elektrische waterpomp

Wat is een volledig elektrische warmtepomp?

Een all-electric warmtepomp haalt warmte uit de lucht, de bodem of het grondwater en maakt hier bruikbare warmte voor het huis van. Naast de warmtepomp is er een boiler voor warm tapwater nodig, omdat de warmtepomp niet direct voldoende warm tapwater kan leveren voor bijvoorbeeld een douchebeurt, zoals de cv-ketel dat wel kan. Met een boiler van 150 liter kan ongeveer een half uur gedoucht worden.

Ook moet een deel van de installatie buiten de woning worden geplaatst, waarmee de warmtepomp warmte uit de omgeving kan opnemen. Een all-electric warmtepomp neemt dus wel meer ruimte in dan een ketel.

De elektrische warmtepomp is duurzaam, omdat hij maar een beetje elektriciteit gebruikt om de warmte uit de bron te onttrekken en naar binnen te pompen. Om het systeem volledig duurzaam te maken kunnen er zonnepanelen geplaatst worden die de stroom opwekken die de elektrische warmtepomp nodig heeft. Op deze manier hoeven er, behalve de investering, geen kosten meer gemaakt te worden om de woning te verwarmen.

Voor een volledig elektrische warmtepomp is het van belang dat de woning redelijk goed geïsoleerd is. Ook moet de woning voorzien zijn van een lage temperatuur verwarmingssysteem, bijvoorbeeld vloer- of wandverwarming of speciale lage temperatuur radiatoren. Lage temperatuur verwarming zorgt er namelijk voor dat de warmtepomp efficiënt kan werken. De laatste tijd komen er overigens steeds meer hoge temperatuur warmtepompen op de markt. Met deze warmtepompen is een overstap naar all-electric makkelijker, maar als de warmtepomp continu op een hoge temperatuur moet leveren dan zal dat waarschijnlijk geen kosten en CO2 besparen.

Als vuistregel kan aangehouden worden dat een volledig elektrische warmtepomp bij de meeste eensgezinswoningen (vrijstaande, 2/1 kap, rijwoning) met energielabel B of hoger zonder grote problemen geplaatst kan worden.

Bij meergezinswoningen (appartementen) kan ruimtegebrek voor het boilervat en/of buitendelen opspelen. Bij een woning met een lager energielabel kan het zijn dat het wellicht verstandiger is eerst te isoleren en lage temperatuur verwarming toe te passen. Denk je na over een all-electric warmtepomp? Laat je dan persoonlijk adviseren over de mogelijkheden in jouw situatie. Het is uiteindelijk wel maatwerk en de installatie moet passen bij jouw wensen en behoeften.

Wat is het verschil tussen een hybride en volledig elektrische warmtepomp?

Bij een volledig elektrische warmtepomp is er geen ketel op gas meer nodig. Een hybride warmtepomp wordt in combinatie met een HR-ketel gebruikt. Bij een volledig elektrische warmtepomp is er in huis ruimte nodig voor een boilervat voor warm tapwater. Gebrek aan ruimte voor een boilervat kan een reden zijn om te kiezen voor een hybride warmtepomp. Ook wanneer er geen lagetemperatuurverwarming aanwezig is of wanneer de woning niet goed warm te krijgen is met alleen lagetemperatuurverwarming is een hybride warmtepomp een prima alternatief. De HR-ketel kan dan op de momenten dat het nodig is bijspringen om de woning te verwarmen.

hybride warmtepomp

Wat is het verschil tussen een elektrische ketel en een elektrische warmtepomp?

Veel mensen verwarren een elektrische warmtepomp nog wel eens met een elektrische ketel. Het zijn echter 2 totaal verschillende verwarmingstechnieken. We leggen beide technieken kort uit:

Een elektrische warmtepomp haalt een groot deel van de geleverde warmte uit de omgeving (lucht, water) en gebruikt een klein deel elektriciteit. Zo kan een warmtepomp prima een rendement halen van 400% (COP = 4). De warmtepomp maakt dus met 1 deel elektriciteit 4 delen warmte. De overige delen warmte haalt de warmtepomp gratis uit de omgeving.
Een elektrische ketel is niet veel anders dan weerstandsverwarming en heeft een rendement van maximaal 100%. Met andere woorden: met 1 deel elektriciteit maak je 1 deel warmte. Dit rendement haalt een moderne gasgestookte HR-ketel ook.
Bovenstaand maakt duidelijk dat een elektrische warmtepomp efficiënter verwarmd. Dit is belangrijk om jaarlijks kosten te kunnen besparen ten opzichte van een gasketel, wat vaak de huidige situatie in de woning is. Een kilowattuur elektriciteit is ongeveer 3 keer duurder dan een kilowattuur gas (afgerekend in m3).

Met een overstap van een gasketel naar een elektrische ketel worden de variabele energiekosten (dus exclusief netwerkkosten) 3 keer zo hoog.
Een overstap naar een elektrische warmtepomp zorgt er voor dat de energiekosten lager uit komen dan in een situatie met een gasketel. De hogere prijs voor elektriciteit (3x) wordt gecompenseerd door de veel hogere efficiëntie (4x).
Mocht tijdens de overstap naar all-electric ook de gasaansluiting verdwijnen uit de woning dan scheelt dat, afhankelijk van de lokale netbeheerder, nog eens zo’n €150,- tot €250,- per jaar. Dit betekent wel dat er ook elektrisch gekookt moet worden.
Een elektrische ketel is in aanschaf vaak goedkoper dan een elektrische warmtepomp. Door de lagere energiekosten zal de warmtepomp over de levensduur echter fors goedkoper zijn dan een elektrische ketel.

Voordelen elektrische warmtepomp

Een warmtepomp is duurzaam. Door het gebruik van een warmtepomp daalt de CO2-uitstoot die wordt veroorzaakt door verwarming en warm water. In Nederland is nog niet alle stroom 100% duurzaam. Als dit in de toekomst wel het geval is, gaat de CO2-uitstoot van volledig elektrische warmtepompen zelfs naar nul. In vergelijking met een hr-ketel op gas is je CO2-uitstoot door verwarming en warm water veel lager:

  • 40% lager met een volledig elektrische warmtepomp met buitenlucht als bron.
  • 50% lager met een volledig elektrische warmtepomp met bodembron.

Nadelen elektrische warmtepomp

Een woning is alleen geschikt voor een volledig elektrische warmtepomp als de woning goed tot zeer goed geïsoleerd is. Goed tot zeer goede isolatie wil zeggen dat: de woning is voorzien van goede dak- en vloerisolatie, een gevulde spouwmuur en HR++ glas. Dit is nodig omdat een warmtepomp werkt met een verwarmingstemperatuur van maximaal 45 tot 55 graden. Een cv-ketel daarentegen met een temperatuur tot 80 graden. Als de woning onvoldoende geïsoleerd is wordt de woning met de temperaturen van de warmtepomp niet warm genoeg.

Bij een volledig elektrische warmtepomp met als bron de buitenlucht hoort een buitenunit. In de buitenunit zit een ventilator die geluid maakt. Dit kan als een nadeel worden gezien, maar in de meeste gevallen wordt er in de praktijk weinig gemerkt van het geluid.

warmtepomp elektisch

Elektrische waterpomp kosten vergelijken

De warmtepomp kosten bij een hybride pomp bedragen al snel zo’n € 4.000. Een volledig elektrische pomp zal ongeveer € 6.500 tot € 8.500 kosten, al kan het afhankelijk van het type en vermogen. Dit zijn aardige bedragen en daarom is het goed om bedrijven te vergelijken en dus offertes op te vragen. Hierdoor bespaar je al snel 35%! Vul onderstaand formulier in en je krijgt snel tot 4 Gratis offertes in je e-mail en tevens een gratis, vrijblijvend adviespresprek.