Hoe kan ik mijn dak voorbereiden op de winter

Dakonderhoud winter ? Helaas, de zomer is voorbij en de barbecue kan worden opgeruimd.  De laatste mooie dagen vóór het begin van het winterseizoen zijn het ideale moment om de toestand van je dak te controleren. Een dakinspectie valt te vergelijken met een jaarlijks doktersbezoek: problemen kunnen in een vroeg stadium worden opgemerkt, zodat je er iets aan kan doen voordat ze ernstiger worden. Fixmijnhuis.nl biedt deskundig advies over de juiste inspectie van jouw dak. Op deze pagina leer je waar je naar moet kijken en kan je makkelijk gratis offertes aanvragen om een check te doen op je dak.

Een dak leeft: Een goede behandeling is belangrijk

Als je je dak controleert, bedenk dan dat een dak van tijd tot tijd evolueert. Het is blootgesteld aan de elementen: door windstoten, hittegolven en zware regenbuien ontstaat slijtage. Het is ook mogelijk dat er op een later tijdstip elementen toegevoegd zijn aan de oorspronkelijke dakconstructie, zoals een schoorsteen, antenne of dakraam.
Hoe ouder het dak, hoe meer zorg het nodig heeft. Fixmijnhuis.nl adviseert altijd om daken die ouder zijn dan 30 jaar regelmatig te inspecteren (minstens één keer per jaar). Weet je niet precies hoe oud je dak is, neem dan de koopdocumenten door of vraag het aan je buren.

wat kost een rieten dak

Veiligheid staat centraal

Een dak bevindt zich meestal hoog boven de grond. Daarom adviseren we je ten zeerste om niet op het dak te klimmen voor een nadere inspectie. Met een verrekijker kan je je dak vanop veilige afstand tot in de details bekijken. Heb je toegang tot de onderbouw van het dak, dan kan je de conditie van je dak ook van binnenuit controleren. Zijn er potentiële problemen die nadere inspectie vereisen, haal er dan een professional bij. Dakonderhoud winter is dus echt een specifiek iets wat je door een specialist moet laten bekijken.

Waar moet je van buitenaf goed op letten?

  • Let op kleurveranderingen of de aanwezigheid van mos op je dak. Dat zijn tekenen van veroudering.
  • Controleer het dak op zichtbare beschadigingen die moeten worden gerepareerd, vooral rond schoorstenen of andere bevestigde elementen zoals antennes of zonnepanelen.
  • Kijk of de muren vochtig zijn, vochtbestrijding is dan belangrijk om te behandelen. Zo ja, controleer dan het laswerk en de verbindingselementen van de goten en regenpijpen, en ga na of de goten niet verstopt zijn.
  • Controleer of de dakranden goed vast zitten, want die staan bloot aan felle wind.
dakonderhoud

Waar moet je vanuit binnen goed op letten?

  • Inspecteer het onderdak op beschadigingen. Het onderdak beschermt de dakstructuur en houdt vocht buiten.
  • Kijk of er opgedroogde plassen te zien zijn, vooral onder verlagingen, nokken en bevestigde elementen (zoals een satellietschotel). Die kunnen op lekkage wijzen.
  • Controleer dat opnieuw tijdens een stevige regenbui.
  • Controleer de vloer op stof of geërodeerd materiaal. Oude bouwmaterialen zoals keramische dakpannen worden poreuzer en kwetsbaarder naarmate ze ouder worden.
  • Is je oude (pannen)dak aan vervanging toe? Via ons kan je 4 gratis offertes voor een pannendak aanvragen en bedrijven vergelijken.

Vraag een expert om advies

Heb je sporen van lekkage vastgesteld, laat je dak dan zo snel mogelijk herstellen om je huis tijdens de natte wintermaanden te beschermen, en om ernstigere schade te voorkomen. Ook tekenen van veroudering moet je opvolgen en serieus nemen.
Een dakspecialist kan je vertellen of je dak al dan niet (dringend) moet worden gerenoveerd of vervangen. Plan vooruit, want de lente en de zomer zijn, gelet op het gunstige weer, de beste tijd om dakwerken uit te voeren. Laat je steeds adviseren door een expert! Via deze pagina kan je gratis nodige offertes aanvragen om verschillende bedrijven te vergelijken die je kunnen helpen met het dakonderhoud.

Vrijblijvend Dakonderhoud Offerte Aanvragen

Hoe hou ik het dak gezond

Geef het dak van je woning minstens één keer per jaar een inspectie, het liefst vóór de winter aanbreekt of in het voorjaar. Klim niet op het dak, maar voer een visuele inspectie van buitenaf uit met een verrekijker en controleer het onderdak van binnenuit (indien mogelijk). De conditie van het onderdak, het lattenwerk en de goten vormt een goede indicatie van de algehele staat van je dak.
Is je dak aan onderhoud of renovatie toe, neem dan contact op met een professionele dakdekker.

Sneeuw op het dak

Valt er sneeuw, dan is het verstandig de losse sneeuw zo snel mogelijk van het dak te verwijderen. Doe dit gewoon met een bezem zodat alle losliggende sneeuw van het dak valt. Vooral de vaste sneeuw die vaak langer blijft liggen, kan het beste zo snel mogelijk verwijderd worden. Denk hierbij aan het dak van een schuurtje, carport etc. Hiermee voorkom je teveel belasting van het dak en daarmee voorkom je dus lekkages. Het is daarnaast belangrijk de waterafvoer vrij te houden zodat smeltwater goed afgevoerd kan worden.

Ga niet met zout of andere bijtende middelen aan de slag op het dak, want dit kan de beschermlaag van uw dakbedekking aantasten en daarmee nog veel meer schade veroorzaken. Ligt er ijs op het dak? Ook dit kunt u beter niet verwijderen, maar gewoon laten liggen tot het smelt.

Dakonderhoud voor winter laten uitvoeren

Voordat de winterperiode aanbreekt kan je het beste dakonderhoud laten uitvoeren, zodat je problemen in de winter kunt voorkomen. Als sneeuw op het dak valt en hier langzaam begint te smelten zal dit door de kleinste openingen naar binnen sijpelen. Zowel voor dakpannen als dakbedekking op platte daken is dit het geval. Tijdens onderhoudswerkzaamheden worden kleine problemen meteen aangepakt en zal de dakdekker ook de staat van het dak controleren. Mochten dakproblemen aan het licht komen dan kunnen deze meteen opgelost worden. Een spouwmuur is bijvoorbeeld belangrijk om te bekijken of hier geen vochtproblemen zullen ontstaan.

Dakisolatie in de zomer laten vernieuwen

In de winter is het belangrijk dat je in huis lekker droog en warm blijft zitten. Om deze reden wil je dan ook niet met dakproblemen geconfronteerd worden die dit voor je comprimeren. Een goed idee is om de dakisolatie in de zomer alvast te laten vernieuwen. Wanneer de woning isolatie van je dak nu nog niet goed op orde is, dan is dit altijd een goede investering. Bovendien is het aanbrengen van dakisolatie in de zomer vaak goedkoper omdat de omstandigheden ideaal zijn. Als je op tijd de staat van je dak in orde hebt dan kom je lekker warm en droog de winter door. Een dakisolatie kan ook de nodige energie besparen waardoor je energie rekening minder wordt, ook nog beter voor het milieu.

Deze website maakt gebruik van Cookies

View more
Accepteren en Doorgaan