Muurisolatie Informatie

Door de muren te laten isoleren voorkom je dat warmte verloren gaat. Daardoor zal niet alleen het warmtecomfort in huis verbeteren, ook jouw energieverbruik zal dalen waardoor je heel wat kan besparen op de energiefactuur. Bovendien is het ook goed voor het milieu. Op deze pagina ontdek je de mogelijkheden en prijzen van muurisolatie en kom je meer te weten over de voor- en nadelen.

Waarom een muur isoleren?

Muurisolatie of wandisolatie is een belangrijke factor voor een comfortabel en duurzaam huis
De ruimtes waar je veel tijd doorbrengt wil je in de winter lekker warm hebben en in de zomer zo koel mogelijk houden. Door de buitenmuren goed te isoleren wordt dit een stuk makkelijker. De beste manier om dit te doen is in de meeste gevallen door een voorzetwand te plaatsen. Een voorzetwand is licht van gewicht en daardoor snel opgewarmd. Bovendien draagt muurisolatie bij aan de geluidsdemping van de muren. Zo kan veel van het omgevingsgeluid geblokkeerd worden. Door de Corona pandemie is een dakisolatie erg populair. Men wilt graag de zolder gebruiken als thuiskantoor en lekker warm boven kunnen zitten.

binnenmuur isoleren

Spouwmuurisolatie

Bij spouwmuurisolatie wordt de spouw (open ruimte tussen de binnen- en buitenmuur) opgevuld met isolatie. Men gebruikt daarvoor glaswol, EPS parels, PUR-isolatie of steenwol.

Indien jouw huis een spouwmuur heeft die nog niet geïsoleerd is, is het mogelijk om deze na te isoleren. Er worden dan kleine gaatjes in het voegwerk gemaakt waardoor de isolatie gespoten wordt. De gaatjes worden achteraf terug dicht gemaakt. Het grote voordeel van spouwmuurisolatie is dat er geen grote breekwerken nodig zijn. De woning behoudt ook zowel vanbinnen als vanbuiten zijn huidige look.

Buitenmuur isoleren langs buiten

Wanneer er geen spouw aanwezig is of deze kan niet opgevuld worden, is het aangeraden om de buitenmuur langs buiten te isoleren. Het voordeel is dat er een dikke isolatielaag kan aangebracht worden zonder verlies van binnenruimte.

Bovendien kan je jouw gevel meteen een nieuwe look geven. Op de bestaande buitenmuur wordt namelijk isolatie aangebracht waarna het geheel afgewerkt wordt met een nieuwe gevelbekleding. Gevelbepleistering is een vaak voorkomende keuze, maar ook andere afwerkingen zoals steenstrips, hout, bakstenen, … zijn mogelijk.

Dakisolatie

Scheidingswand isolatie

Het isoleren van een scheidingswand heeft veel voordelen. Het grootste voordeel is dat het geluid tussen kamers isoleert. Wanneer er in de éne ruimte naar de radio wordt geluisterd en in de andere kamer een gesprek wordt gevoerd, dan voorkomt isolatiemateriaal dat de personen in die ruimtes last van elkaar hebben. Geluidsisolatie is daarom wenselijk, ook binnenshuis! Daarnaast wordt de akoestiek in een woning verbeterd als er isolatiemateriaal in de scheidingswanden zit. Een ander belangrijk voordeel is dat de isolatie de warmte in de ruimtes vasthoudt. Hierdoor wordt alleen de ruimte verwarmd waar de verwarming aan staat en niet de ruimtes er omheen. Dit houdt uw energierekening laag.

Bij scheidingswand isolatie wordt meestal gekozen voor glaswol, steenwol, minerale wol of houtvezelisolatie.

Wat zijn de voordelen van Muurisolatie

Het isoleren van muren is een slimme zet dat heel wat voordelen met zich meebrengt:

Beter warmtecomfort in huis: Door muurisolatie blijft de warmte tijdens de winter binnen en tijdens de zomer buiten.

Energiebesparing: Met muurisolatie moet je minder stoken waardoor je kan besparen op de energiefactuur. Dat is voordelig voor je portemonnee en het milieu

Minder kans op vochtproblemen: Goede isolatie verkleint de kans op vochtproblemen en schimmels, wat ook beter is voor de gezondheid.

Subsidies ontvangen: Door je woning te isoleren kom je in aanmerking voor heel wat subsidies, wat het financiële aspect heel wat interessanter maakt. 

Minder last van storende omgevingsgeluiden: Door muurisolatie worden storende geluiden uit de omgeving gedempt.

Veelgestelde vragen

De totale kosten van muurisolatie zijn gebaseerd op een starttarief en de prijs per m2. Het starttarief van muurisolatie varieert van 785 tot 1040 euro. De prijs per m2 varieert ongeveer tussen de 20 euro en 40 euro.

De Muurisolatie per m2 kan erg verschillen en daarom is het goed om gratis offertes aan te vragen
Ter indicatie moet je uitgaan van ongeveer tussen de 20 en 40 euro. Dan heb je ook nog een starttarief waar je rekening mee moet houden.

De beste muurisolatie kijkende naar de isolatiewaarde is PUR-schuim. Het heeft een erg lage lambda-waarde, wat betekent dat het weinig warmte geleidt en dus goed isoleert. Het is daarom erg geschikt voor dunne muren: dankzij de goede isolatiewaarde kan een dunne isolatielaag al een aanzienlijk verschil maken. Goed gedekt en snel geregeld.

Offertes Aanvragen via onderstaand formulier: