Een Tuinkantoor als Thuiskantoor maken: 6 Handige tips

Een Tuinkantoor als thuiskantoor? Een kantoor in de tuin is helemaal hip. Het aantal thuiswerkers neemt toe en er heerst een romantisch beeld van het werken in de tuin, omgeven door zomers groen en met uitzicht op een egeltje die van een schaaltje water komt nippen. Steeds meer bedrijven spelen hierop in en bieden tuinkantoren aan. Vaak onder het mom dat ze niet vergunningsplichtig zijn, maar dit klopt niet helemaal. Hoe dan ook is het tuinkantoor nog vrij nieuw en zijn enkele tips zeker op zijn plaats.

1. Denk goed na over de inrichting van een tuinkantoor

De beschikbare oppervlakte is bij een tuinkantoor beperkt. Het heeft dan ook de neiging om snel te druk te worden. Enige creativiteit is bovendien nodig om efficiƫnt met de beschikbare ruimte om te springen. Anderzijds moet je het ook netjes houden, want door de grote glaspartijen kan een rommeltje de buitenomgeving ontsieren.

Een tuinkantoor is vaak een keuze voor flexibiliteit. Het is meestal geen permanente werkruimte en daar moet ook bijvoorbeeld de IT op afgestemd zijn. Een laptop krijgt daarom de voorkeur op een desktop. Vaak wordt bovendien de voorkeur gegeven aan een draagbare printer. Indien er toch een vaste printer wordt geplaatst, is de mogelijkheid om vanop afstand te printen wel belangrijk. Als je dan in je woonkamer bent, hoef je niet helemaal naar de tuin te snellen om te printen en haal je gewoon later wel even je printjes op.

thuiskantoor inrichten
binnenmuur isoleren

2. Zorg voor een goede isolatie

Het tuinkantoor is ‘hot’, maar dan wel liever figuurlijk dan letterlijk. Het is namelijk belangrijk dat het er ook aangenaam werken is. ’s Winters moet het er behaaglijk warm zijn en ’s zomers mag het er geen bakoven worden. Daarom is de wanddikte alvast belangrijk. Met een goede wanddikte van zo’n 70 mm houd je al wat beter de warmte en de koude op afstand. Goede isolatie blijft echter altijd noodzakelijk. Over het algemeen wordt er vaak gekozen voor PIR-platen. Dergelijke PIR-platen zijn stevig, licht en kunnen zowel in de vloer als in het dakisolatie worden verwerkt. Ondanks hun dun design hebben ze toch een heel goede isolatiewaarde. Het is dan ook ideaal voor kleine ruimtes als een tuinkantoor. Denk ook aan een vloerisolatie en dakisolatie.

3. Breng ventilatieroosters aan

Net zoals bij bijvoorbeeld een blokhut en andere kleine gebouwen is een goede ventilatie heel belangrijk. Ventilatie draagt bovendien bij aan de levensduur van het houtwerk. Dit hoeft geen duur ventilatiesysteem te zijn, want ook ventilatieroosters kunnen de klus goed klaren. Met een ventilatierooster onderin de muur aan de ene zijde en een ventilatierooster bovenaan de muur aan de overzijde heb je al een heel goede luchtstroom te pakken.

4. Schakel de hulp in van een architect & Hovenier

Wat de vergunningen betreft, is een tuinkantoor een buitenbeentje. Voor bijgebouwen in de tuin geldt namelijk, onder voorwaarden, een vrijstelling van vergunning. Ook een melding is niet nodig. Een van de voorwaarden is echter dat het bijgebouw niet wordt bewoond en net daar knelt het schoentje. Het probleem is dat een kantoorfunctie complementair is aan wonen. Omdat een tuinkantoor een kantoorfunctie heeft, geldt er dus wel een vergunningsplicht. Of toch als je eerlijk aangeeft dat het om een tuinkantoor gaat. De aanvraag moet voldoen aan de stedenbouwkundige voorschriften en de medewerking van een architect is verplicht, in tegenstelling tot wat sommige verkopers beweren. Een Tuinkantoor kan een aardige toevoeging geven, bespreek het ook even met een Hovenier

bestraten
cv ketel installeren

5. Tuinkantoor & Thuiskantoor Verduurzamen

Mijn woning verduurzamen ? Jazeker, denk aan een warmtepomp , zonnepanelen installeren, en een Cv Ketel check. Het is belangrijk om alvast een plan te maken om je energierekening naar beneden te krijgen. Zeker in de winter stook je een hoop elektriciteit, hoe mooi als het tuinkantoor de zomer al mooi de energie heeft opgewekt waardoor je hiervan in de winter kan profiteren. Je kantoor gaat dan als een soort bedrijf fungeren, proberen de lasten te drukken.

6. Genieten en werken maar!

Het klinkt voor zich maar we kunnen ons wel eens druk maken in ons mooie Nederland om de kleine dingen, en wat gaat dat allemaal kosten?. Geniet bijvoorbeeld van je mooie serre wat je hebt laten aanbouwen, kopje koffie erbij en geniet!

Wij van Fixmijnhuis.nl zijn de specialist in Nederland en Belgiƫ om vakmannen te vergelijken. Je kan via ons tot 4 verschillende offertes aanvragen van bedrijven uit de regio. Zodoende bespaar je al 30% om puur de offertes te vergelijken en te kijken bij welk bedrijf je fijn voelt om een klus te laten klaren. Kijk rustig rond op onze website en hopelijk heb je wat aan onze GRATIS service. Geniet van het kantoor:)

Gratis offertes aanvragen starten

Deze website maakt gebruik van Cookies

View more
Accepteren en Doorgaan