Hybride Warmtepomp

Een Hybride warmtepomp? Je huis duurzaam verwarmen met minder aardgas: dat kan met een hybride warmtepomp. Hij werkt samen met je cv-ketel op gas en is een goede tussenstap naar een vol-elektrisch huis. Je CO2-uitstoot voor verwarming en warm water daalt met zo’n 20 procent. Nog 2 pluspunten: je kunt nu subsidie krijgen voor de warmtepomp én je energierekening gaat omlaag!

De hybride warmtepomp werkt op stroom. Je koppelt hem aan je cv-ketel. De warmtepomp zorgt voor een groot deel van de warmte in huis. De cv-ketel springt bij als het buiten heel koud is en zorgt voor het warme water in de badkamer en keuken. Je kunt de warmtepomp aansluiten op je huidige cv-ketel of op een nieuwe ketel. Heeft jouw huis overal iets van isolatie (in dak, gevel én vloer) en dubbel glas? Dan kun jij meteen aan de hybride warmtepomp! De hybride warmtepomp is dé manier om het gasverbruik van je woning te verminderen. Onze specialisten krijgen steeds vaker aanvragen binnen voor het installeren van een warmtepomp. Het is mogelijk om via Fixmijnhuis.nl een hybride warmtepomp aan te schaffen en te laten installeren, zodra de woning aan de juiste voorwaarden voldoet. Lees hieronder meer over de voorwaarden en investeringen die nodig zijn voor een hybride warmtepomp.

Wat is een hybride warmtepomp?

De hybride warmtepomp is een verwarmingssysteem wat samenwerkt met de reguliere gas cv-ketel. Er zijn een aantal voorwaarden waaraan een woning moet voldoen om geschikt te zijn voor deze vorm van verwarming. Lees direct alles over de voorbereiding en voorzieningen voor een hybride warmtepomp op deze pagina.

Waarom een hybride warmtepomp?

De Nederlandse overheid heeft aangegeven dat vanaf 2050 alle huishoudens klimaatneutraal moeten zijn. Dat betekent dat we gebruik moeten gaan maken van alleen duurzame bronnen van energie. De meeste huishoudens zijn op dit moment nog aangesloten op aardgas, een brandstof die CO2-uitstoot geeft bij verbranding. Door over te stappen op uitsluitend duurzame bronnen verminderen we deze CO2-uitstoot.

Wat bespaar je met een hybride warmtepomp?

Met een hybride warmtepomp bespaar je in een gemiddelde hoekwoning ongeveer € 275 per jaar op je energierekening.

Hoe ziet een hybride warmtepomp eruit?

In huis komt in de buurt van de cv-ketel een klein kastje (30-30-60 cm) met een warmtewisselaar te hangen. Buiten komt een apparaat dat lijkt op een airco. Die kun je op allerlei plekken neerzetten, bijvoorbeeld tegen de buitenmuur, op het dak van een schuur of op het terras. In de buitenunit zit een ventilator die warmte uit de buitenlucht haalt.

Hybride warmtepomp werking

Mocht je woning aan bovenstaande voorwaarden voldoen, dan kan je serieus een warmtepomp overwegen. Het is goed om te weten dat er drie verschillende soorten warmtepompen bestaan. Hieronder zie je de hybride warmtepomp werking. Via Fixmijnhuis.nl kan je zowel kiezen voor een hybride warmtepomp met buiten- als binnenunit. Naast de hybride warmtepomp bestaan er ook volledige all electric warmtepompen. Dit type warmtepomp werkt compleet op elektriciteit en niet samen met een gas cv-ketel. Echter is de afname van elektrische warmtepompen in Nederland nog erg laag. De woning moet extreem goed geïsoleerd zijn en de kosten liggen een stuk hoger dan bij een hybride warmtepomp.

Volledig afstappen van aardgas vergt een enorme investering, niet alleen in apparatuur maar ook bijvoorbeeld in de rest van je verwarmingssysteem en isolatie van je woning. De hybride warmtepomp wordt gezien als een eerste stap om het gasverbruik van een woning te verminderen. De overheid stimuleert duurzame oplossingen zoals de hybride warmtepomp met de zogeheten Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE). Deze subsidie ligt rond de € 1.500,-.

Hybride warmtepomp

Hoe zit het met geluid?

De ventilator van de buitenunit van een hybride warmtepomp maakt geluid als hij draait. Dat is alleen als je de verwarming aanhebt, dus in de late herfst, winter en het vroege voorjaar. Dan heb je de ramen meestal dicht en hoor je de ventilator sowieso minder goed. ’s Nachts zet je de thermostaat 1 of 2 graden lager, waardoor de warmtepomp minder vaak aanslaat (in elk geval niet als je net naar bed bent gegaan). Verder is het heel persoonlijk hoe mensen geluid ervaren en of ze er last van hebben. Twijfel je of jij het geluid vervelend zal vinden? Ga eens luisteren bij iemand die een warmtepomp heeft en kijk hoe jij het geluid ervaart.

Welke subsidies en leningen zijn er?

Er is een aantrekkelijke subsidie voor hybride warmtepompen. Lees meer over de voorwaarden en hoe je hem kunt aanvragen op Subsidie warmtepompen.
Informatie over andere subsidies en gunstige leningen vind je op Hoe betaal je energiemaatregelen?.

Voordelen hybride warmtepomp

Tijdens de werkopname wordt geanalyseerd of je radiatoren voldoende capaciteit hebben. Is dit minder het geval, dan kan je hier een aantal dingen aan doen om ervoor te zorgen dat de warmtepomp en de cv-ketel optimaal met elkaar samenwerken. Extra voordeel is dat deze maatregelen ook weer voor zorgen voor een extra besparing op de energierekening.

Isoleer je vloer, ruiten, muren en/of dakisolatie, voor zover dat nog niet gebeurd is
Geef je radiatoren een ‘boost’ met radiator-ventilatoren: dat zijn simpele apparaten die je onderaan je radiator vastmaakt en die ervoor zorgen dat de warmte sneller verspreidt.
Laat een extra radiator plaatsen, of vervang één of meer radiatoren in de woonkamer en keuken door een groter model of een speciale laagtemperatuur-radiator. Deze radiatoren kunnen meer warmte afgeven dan een gewone radiator.
Naast bovenstaande voordelen levert de stap naar een hybride warmtepomp een beter energielabel op. Dit betere energielabel in combinatie met lagere energiekosten maakt ook dat het huis een hogere verkoopwaarde kent.

Tot slot: je vermindert de CO2-uitstoot van jouw huishouden met zo’n 20 %. Een hybride warmtepomp vormt daarmee een opstap naar een volledige aardgasvrije en duurzame woning.

hybride warmtepomp

Hybride warmtepomp Offerte Aanvragen

Een hybride warmtepomp wordt steeds belangrijker in Nederland door alle nieuwe regels omtrent duurzaamheid. Vul onderstaand formulier in voor een gratis advies en je krijgt tot 4 offertes in je inbox. Zodoende kan je wel tot 35% besparen om bedrijven te vergelijken op de prijs & kwaliteitverhouding.