Veranda aan huis bouwen: 9 voordelen

Overweeg je een veranda aan huis te laten plaatsen? Het is heerlijk om na een mooie zomerdag toch nog lekker buiten te kunnen zitten.

Dan moet je natuurlijk wel even alle voor- en nadelen hiervan op een rijtje zetten. Dit is immers een keuze voor de langere termijn. In dit artikel zullen we je helpen en zetten alle voor- en nadelen van een veranda aan huis voor je op een rijtje!

Heb je plannen om een overkapping aan te leggen in je tuin. Een terrasoverkapping kan functioneel zijn, maar ook een mooie stijlvolle uitstraling geven aan je tuin. Een combinatie is natuurlijk ook mogelijk.

Je zult je misschien afvragen voor welke overkapping je dan het beste kunt kiezen. Bekijk hier de verschillende soorten terrasoverkappingen.

De keuze voor een geschikte overkapping zal voornamelijk afhangen van jouw wensen waarvoor je een overkapping wilt gebruiken. Veel mensen denken bij een overkapping aan een plek waar ze zelf onder kunnen zitten of waar ze hun spullen onder kunnen zetten. Er zijn echter veel meer mogelijkheden dan dat. 

Wat is een Veranda?

In dit artikel gaan we ons richten op de keuze of je een veranda moet plaatsen of juist niet met behulp van de voor- en nadelen. Laten we als eerste even uitleggen wat een veranda is, want hier bestaan best wel wat misverstanden over. Een veranda is immers (in tegenstelling tot wat veel mensen denken) niet helemaal hetzelfde als een terrasoverkapping

Wil je het gehele jaar genieten van het buitenleven? Dan is een terrasoverkapping in de tuin een uitstekende optie. In dit artikel vertellen we alles over terrasoverkappingen en delen we 30 tips voor het gebruik van..
. Het woord ‘terrasoverkapping’ is immers een verzamelwoord waar niet alleen een veranda, maar ook (bijvoorbeeld) een pergola, prieel of vrijstaande constructie valt.

Een veranda zit aan één kant vast aan een huis of aan een schuur. De constructie rust dus aan één kant op staanders. Een veranda is altijd voorzien van een dak en kan ook aan de voorkant (geheel of gedeeltelijk) worden dichtgemaakt. De meeste mensen hebben een veranda aan huis bevestigd.

Een veranda kan van diverse materialen gemaakt worden. Je kunt kiezen voor de natuurlijke uitstraling van een houten constructie of de moderne looks van een aluminium constructie. Er zijn ook mogelijkheden om te kiezen voor een veranda, die vervaardigd is van kunststof. Met betrekking tot het dak heb je ook diverse mogelijkheden. De meeste mensen kiezen voor glas of polycarbonaat (kunststof) omdat deze materialen licht doorlaat. De veranda lijkt hierdoor natuurlijk groter. Ook een veranda met doek kan een goedkope optie zijn!

terrasoverkapping aluminium

Wat voor soorten veranda’s heb je voor in de tuin?

Er zijn veel verschillende soorten veranda’s. Zoals we net al hadden gezegd kun je onderscheid maken tussen een veranda aan de schuur of een veranda aan huis. Daarnaast kun je verschillende materialen kiezen en combineren wanneer je een veranda gaat of laat maken. Zo kun je kiezen voor een veranda van aluminium en glas, maar ook voor een houten veranda.

Een glazen veranda

Een veranda met glas zorgt ervoor dat je tot ’s avonds laat het gevoel hebt dat je buiten zit en ook echt van je tuin kunt genieten. Het materiaal is goed te combineren met hout of aluminium. Het grootste voordeel van glas is dat het een prachtige lichtinval heeft waarbij het uitzicht niet vertekend wordt. Daarnaast heeft het een luxueuze uitstraling en is het materiaal ook erg duurzaam.

terrasoverkapping met doek

Een houten veranda

Hout is een veelgebruikt materiaal voor een veranda. Het materiaal is erg geschikt omdat het duurzaam is wanneer je het juiste hout gebruikt. Vooral douglas- of larikshout is een sterke houtsoort dat je goed kunt gebruiken voor het je veranda. Daarnaast vergrijst het op een mooie manier, maar als je dit juist niet mooi vindt, kun je het hout beitsen in allerlei verschillende kleuren of een doorzichtige beits. 

terrasoverkapping hout

Een aluminium veranda

Je kunt ook aluminium gebruiken voor je veranda. Dit materiaal is erg geschikt wanneer je en moderne uitstraling wil geven aan je veranda. Daarnaast is het materiaal erg duurzaam en wanneer het voorzien is van een goede poedercoating, zal het erg lang mee gaan. Je kunt het gemakkelijk schoonmaken en het materiaal gaat niet zomaar roesten of rotten.

veranda van aluminium

De voordelen van een veranda aan huis

Als je eens rondkijkt op deze website zie je zeer veel informatie over veranda’s en terrasoverkappingen. Als je even de tijd neemt om deze artikelen eens door te nemen, zul je diverse voordelen van een veranda aan huis tegenkomen. We zullen ze eens voor je op een rijtje zetten:

1. Een veranda geeft een mooie luxueuze uitstraling aan je woning.
2. Een veranda zorgt voor een hogere waarde aan een woning.
3. Je creëert meer leefruimte met je veranda.
4. Een veranda vervaagt de grens tussen binnen en buiten. 5. Je brengt het buitenleven naar binnen en andersom. Je combineert de luxe van binnen en de vrijheid van buiten.
6. Een veranda biedt beschutting. Je kunt veel langer buiten zitten en hebt veel minder last van weersinvloeden.
7. Een veranda heeft een sterk isolerende werking.
8. Een veranda is volledig naar eigen wens vorm te geven en te ontwerpen op basis van je eigen wensen en mogelijkheden.
9. Je kunt een veranda volledig dichtmaken

Wil je jouw overkapping dichtmaken zodat je lekker warm en comfortabel buiten kunt zitten onder een overkapping? Een terrasoverkapping is een heerlijke verrijking van je tuin. Hier kun je zelfs het hele jaar door van..
zodat je optimaal beschut buiten zit.
Een veranda kan gemaakt worden van diverse materialen zoals hout, aluminium of kunststof.
Voor het dak kan gemaakt worden van diverse materialen zoals glas, kunststof, dakpannen, EPDM of een natuurlijk dak.
Je kunt de ruimte onder een veranda inrichten op de manier zoals je zelf wilt.
Je kunt je veranda gebruiken voor diverse toepassingen, van het gezellig samenzijn met familie en vrienden tot het plakken van je fietsband of het klussen in een beschutte omgeving.
Voor de bouw van de meeste veranda’s is géén vergunning nodig.
Een veranda is relatief eenvoudig zelf te bouwen.

De nadelen van een veranda aan huis

Als je het ons vraagt vinden we een veranda echt een verrijking van je woning of je tuin. We vinden wel dat je een compleet beeld moet hebben om een goede keuze te maken als je het overweegt om een veranda te plaatsen. Zoals we eerder hebben aangegeven plaats je niet een veranda om deze snel weer af te breken. We denken dat het daarom goed is om ook de nadelen van een veranda aan huis met je te delen:

1.Het plaatsen van een veranda is relatief duur.

2. De ruimte die de veranda in beslag neemt gaat ten koste van de ruimte in je tuin.

3. Een houten veranda moet wel onderhouden worden.

4. Als je kiest voor een aluminium of kunststof veranda heb je beperkte keuze in kleurstellingen.

5. Als je kiest voor een glazen of kunststof dak, moet deze wel schoongehouden worden.

6. Een veranda kan wat licht uit je huis ontnemen.

7. Een veranda is altijd een vochtige ruimte, iets waar je zeker rekening mee moet houden bij de keuze van de spullen die je erin gaat zetten.

Wat zijn de kosten van een veranda?

Natuurlijk komt er nu nog een belangrijke vraag bij je op: wat kost een veranda nu eigenlijk? De kosten van een veranda lopen erg uiteen en zijn van verschillende dingen afhankelijk. Allereerst moet je je afvragen of je een kant-en-klaar bouwpakket wil aanschaffen bij de bouwmarkt, of dat je toch liever zelf een ontwerp maakt. Daarnaast kun je zelf een veranda maken, maar je kunt dit ook laten doen. Wanneer je een veranda laat maken zal dit natuurlijk extra kosten met zich meebrengen. Tot slot is ook de grootte en de keuze voor materialen van invloed op de prijs, glas is bijvoorbeeld een kostbaar materiaal.

Misschien is het handig om wat offertes op te vragen van verschillende bedrijven om een goede vergelijking te maken. Vul onderstaand formulier in en ontvang 4 gratis offertes.

Veranda aan huis: waar moet ik op letten?

Nu je meer weet over de voor- en nadelen en kosten van een veranda aan huis, wordt het tijd voor het echte werk: het bouwen van een veranda. Het is goed om je in dit proces te verdiepen voordat je echt aan de slag gaat. Wanneer je een beetje handig bent, zal het bouwen van een veranda jou zeker lukken. Daarnaast raden we je aan om wel wat handige, helpende handen te vragen bij het bouwen. Het kan namelijk best een zware klus zijn om dit alleen te doen.

Let op! Voordat je gaat bouwen moet je je verdiepen in de vergunning. Heb je voor het bouwen van een veranda een vergunning nodig? Het is belangrijk om je hierin te verdiepen om latere frustraties en teleurstellingen te voorkomen.

Hoe een veranda inrichten?

Wanneer je een veranda hebt, is het natuurlijk leuk om deze sfeervol in te richten, maar hoe doe je dat? We delen vijf tips voor het sfeervol inrichten van je terrasoverkapping.

1. Het ligt misschien voor de hand, maar kies een mooie tuinset die je onder je terrasoverkapping kunt plaatsen en creëer een gezellige zithoek.
2. Plaats bijzettafels die passen bij de tuinset die je onder je overkapping hebt staan.
3. Creëer een extra knus en gezellig gevoel door kleden en kussens die je op de tuinset legt.
4. Plaats een terraskachel voor de dagen waarop het fris is om toch nog lekker buiten te kunnen zitten.
5. Hang planken op, waarop je decoratieve spullen kunt neerzetten.

Verlichting voor je Veranda

Tuinverlichting speelt een belangrijke rol bij het inrichten van een tuin. Met tuinverlichting kun je sfeer en functionaliteit op geraffineerde wijze met elkaar combineren. Vaak vormt een lichtplan de blauwdruk voor..
in je veranda wil integreren heb je twee verschillende keuzes: halogeen en led-verlichting. We zien dat steeds meer mensen voor led-verlichting kiezen en dat is niet zo vreemd. Deze verlichting heeft namelijk een langere levensduur en is duurzaam. Het is een milieuvriendelijke keuze omdat het lager in energieverbruik is. Daarom lijkt led-verlichting misschien duurder in aanschaf, maar is het uiteindelijk goedkoper dan halogeenverlichting!

Alternatieve opties voor een veranda aan huis

Overweeg je om een veranda aan huis te maken, maar ben je ook benieuwd naar de andere mogelijkheden voor een overdekt terras? Voorkom een hele bult herstelwerk in de lente en maak je tuin winterklaar! Er zijn namelijk heel veel verschillende manieren waarop je een overdekt terras kunt vormgeven. Zo kun je kiezen voor een vrijstaande terrasoverkapping, een prieel of pergola.

Zo! dat was een aardige lap tekst en we hopen dat je weer wat hebt kunnen leren. Een fijne dag gewenst!

Deze website maakt gebruik van Cookies

View more
Accepteren en Doorgaan