Wat is de beste temperatuur in huis?

Wat is de beste temperatuur in huis? Er bestaat geen eenduidig antwoord op deze vraag, want iedereen heeft natuurlijk zijn of haar eigen voorkeuren. Wel is er een aantal richtlijnen die je kunnen helpen om de beste temperatuur in huis te bepalen.

Gezonde temperatuur in de slaapkamer

In de slaapkamer is het bijvoorbeeld aan te raden om de temperatuur niet hoger dan 18 graden te laten zijn. Dit is omdat je lichaam tijdens het slapen afkoelt en je dus wat minder warmte nodig hebt. Een temperatuur van 18 graden is over het algemeen voldoende om lekker te kunnen slapen. Natuurlijk kan het zijn dat jij prettiger slaapt bij een andere temperatuur, dit is uiteraard aan jou!

betonvloer slaapkamer

Gezonde temperatuur in huis

In de woonkamer liggen de temperaturen wat hoger, rond de 20-21 graden. Dit is een fijne temperatuur om in te relaxen of met vrienden te kunnen hangen. Ook hier geldt weer dat iedereen zijn of haar eigen voorkeuren heeft, dus experimenteer wat met de temperatuur in je woonkamer totdat je de perfecte balans hebt gevonden.


Luchtvochtigheid meten in Huis

De luchtvochtigheid in een woning heeft invloed op de gevoelstemperatuur. Heeft een woning een hoge luchtvochtigheid, dan kan het erg benauwd voelen. Een lage luchtvochtigheid zorgt juist voor irritatie aan de ogen, neus en keel. Een belangrijke factor dus om even naar te kijken!

Een vochtigheidsgraad van 40 tot 60 procent is perfect bij een temperatuur van ongeveer 20 graden. Hangt er bij jou thuis een te droge lucht? Zet dan planten in huis! Last van een te hoge luchtvochtigheid? Dan heeft je woning misschien een bouwkundig mankement of last van vochtproblemen. In de laatste geval kun je het beste een vochtbestrijder inschakelen.

Je kunt de luchtvochtigheid in huis meten met een hygrometer. Goed om te weten: tegenwoordig kun je een nauwkeurige hygrometer al voor een paar tientjes kopen. Zeker een aanrader om even een check te doen thuis!

Meer energieverbruik

Houd er wel rekening mee dat een hogere temperatuur in huis ook betekent dat je meer energie verbruikt om het warm te houden. Als je dus op zoek bent naar manieren om wat geld te besparen, is het verstandig om niet te hoog te gaan met de temperatuur in huis. Wanneer je het toch wat kouder wilt hebben, kan je altijd een extra deken pakken!

In het kort: de beste temperatuur in huis is die temperatuur waar jij je het prettigst bij voelt. Houd er wel rekening mee dat een hogere temperatuur wat meer energie kost. Experimenteer dus wat met de temperatuur in huis totdat je de perfecte balans hebt gevonden. Je huis duurzaam maken met bijvoorbeeld zonnepanelen kan een hoop geld besparen en nog steeds een aangename temperatuur in huis hebben. Ook een warmtepomp, Kunststof kozijnen met extra dik glas kan zeker helpen! 

Hoe krijg ik een constante temperatuur in huis?

Je hebt vast wel eens gemerkt dat het soms lastig is om de temperatuur in huis constant te houden – altijd een moment om je te ergeren. Zo blijf je in de winter bijvoorbeeld extra stoken voor warme lucht en een aangename temperatuur. En die warme lucht komt in de zomer juist ongewenst naar binnen. Onhandig, vooral als je een ideale en gezonde temperatuur wil aanhouden in je huis..toch?

Wist je dat je met goede woningisolatie je huis als het ware inpakt en je hiermee de warmte veel langer binnen (of buiten!) kan houden? Net zoals ze dat slim doen in Spanje met hele dikke muren. Zo heb je veel meer controle over de temperatuur in jouw woning! Daarnaast bespaar je ook nog eens kosten op je energierekening. Doordat de warmte namelijk langer blijft hangen heb je minder energie nodig. Minder energie is dus minder energiekosten!

dakisolatie laten plaatsen

Hoe vraag ik een offerte aan?

Woningisolatie kan bijdragen aan een gezonde en constante temperatuur in jouw huis. Is je woning gebouwd tussen 1920 en 1980? Dan zijn de spouwmuren niet of nauwelijks geïsoleerd. Hierdoor verlies je tot wel 35 % aan warmte, zonde!

Met woningisolatie blijft het in de winter aangenaam warm in huis, terwijl het in de zomer koel blijft. Populaire vormen van woningisolatie zijn spouwmuurisolatie, dakisolatie en vloerisolatie.

Wil je weten welke vorm van isolatie jou het best kan helpen in het bereiken van de ideale temperatuur in huis? Laat je adviseren door een vakman. Fixmijnhuis.nl brengt je graag in contact met experts bij jou uit de buurt!

Door onderstaand formulier in te vullen vraag je binnen 2 minuten tot 4 Gratis offertes aan!

Deze website maakt gebruik van Cookies

View more
Accepteren en Doorgaan